Zelfrijdende, elektrische Peugeot op komst

Sexy studiemodel is voorbode van wat er bij de Franse autobouwer komen gaat

Peugeot wist vorig jaar alle ogen op zich gericht met de e-Legend Concept. De ANWB ging een blokje om met de zelfrijdende, elektrische personenwagen en tekende de toekomstplannen op achter het studiemodel.

Begin dit jaar verscheen er een televisiereclame van Peugeot op televisie, waar veel Nederlanders op aansloegen. Daarin was een oogverblindende, volledig elektrische sportcoupé te zien, die zelfstandig kon rijden. ‘Het beste moet nog komen. Volg ons in 2019’ werd er aan het einde suggestief vermeld.

Niet in de showroom

Op een geheime locatie in Parijs mocht de ANWB aan die auto komen snuffelen: de Peugeot e-Legend Concept. Uit die naam kun je al opmaken dat het om een volledig elektrische auto gaat én dat de sportwagen helaas niet zo 1,2,3 in de Nederlandse showroom zal staan: ‘Concept’ is namelijk een benaming die uitsluitend voor studiemodellen wordt gebruikt.

Het lijnenspel van de sportwagen doet sterk denken aan een legende uit het verleden. Het typeplaatje op de motorkap, het logo in de grille, de dubbele koplampen en de staande achterlichten knipogen allemaal naar de Peugeot 504 Coupé uit de jaren ‘70.

Twee elektromotoren

De aandrijflijn is juist uiterst modern. De e-Legend heeft een 100 kWh groot batterijpakket aan boord, dat schuil gaat onder de inzittenden. Dankzij een elektromotor op de voor- én eentje op de achteras is de Peugeot vierwielaangedreven: binnen vier seconden accelereer je vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur.

Het is maar de vraag of je dan nog de beloofde actieradius van 600 kilometer haalt, maar gelukkig kun je de e-Legend aan een snellader koppelen. Binnen 25 minuten moet de batterij dan weer voor 80 procent vol zijn.

Privé-bioscoop

Grootste blikvanger in het futuristische interieur is wat je niét ziet: een stuurwiel en een set pedalen. Die kun je met een druk op de knop laten verdwijnen, om je door de Peugeot te láten rijden. Het gigantische scherm van het infotainmentsysteem dient dan als privé-bioscoop.

Alle enthousiaste reacties ten spijt, komt de e-Legend niet op de markt. De sexy concept car is enkel een voorbode van wat er komen gaat; zo introduceert Peugeot begin 2020 twee volledig elektrische personenwagens, die designtrekjes van dit studiemodel vertonen. Mocht je de e-Legend Concept toch eens in het echt willen zien, dan kan dat: de auto geeft op 24- en 25 augustus a.s. acte de présence tijdens het Concours d’Elegance in de tuinen van Paleis Soestdijk.

Lees meer over elektrisch rijden

Lees meer over de zelfrijdende auto