Hierom stierf de dwergauto uit

Stadsauto's van toen waren onhandig en onveilig, blijkt uit expositie Louwman Museum

De kleinste personenwagens die je vandaag de dag kunt kopen, zijn stadsauto's. Maar dat zijn regelrechte reuzen in vergelijking met de dwergauto's die nog tot 1 september in het Louwman Museum te zien zijn.

Na de Tweede Wereldoorlog was er in Europa dringend behoefte aan goedkope gezinsauto’s. Een tweedehands markt bestond nagenoeg niet en nieuwe personenwagens waren voor de meeste mensen onbetaalbaar. Auto-, scooter, maar ook voormalig vliegtuigfabrikanten zochten naar een oplossing op basis van het overschot aan motorfietsen dat nog wél beschikbaar was. Die waren licht, zuinig en voor een motorfiets had je toentertijd nog geen rijbewijs nodig.

Een derde van de prijs

Het resultaat was de autoscooter, maar het vervoermiddel werd in de volksmond al gauw ‘dwergauto’ genoemd. Ze kosten een derde van de aanschafprijs van een normale personenauto. Het Louwman Museum in Den Haag wijdt van 5 juli tot 1 september a.s. een speciale tentoonstelling aan deze wagentjes.

Hoe aaibaar ze ook ogen, in het verkeer konden ze knap listig zijn. Sommige exemplaren waren geconstrueerd uit niets anders dan hout en leder. Eind jaren '50 viel dan ook het doek voor dit soort microcars. Tegen die tijd boden gerenommeerde fabrikanten als Austin Mini, Volkswagen en Citroën voor een soortgelijk bedrag een volwaardige personenauto aan, waar je met vier personen in paste. Bovendien was de kans een stuk groter dat je het er na een ongeluk levend vanaf bracht.

Rijhulpsystemen? Welke rijhulpsystemen?!

Tegenwoordig vinden we een auto met een lengte van 3,5 meter al klein. Maar een moderne stadsauto biedt niet alleen plaats aan een compleet gezin, de modellen scoren ook nog eens verdienstelijk bij de botsproeven van Euro NCAP. De Toyota Aygo die in onze video als voorbeeld dient, kun je zelfs bestellen met een aantal rijhulpsystemen! Het is dus maar goed dat je voor zo'n dwergauto tegenwoordig naar het museum moet.

Bezoek het Louwman Museum met ANWB-korting

Lees onze rijtest van de Toyota Aygo