Benzineprijzen stijgen steeds verder

Hoogste niveau sinds 2014

De stijgende olieprijzen kunnen de prijzen aan de pomp flink gaan aanjagen. Op dit moment is de gemiddelde adviesprijs voor Euro 95 € 1,784 en de verwachting is dat dit verder zal stijgen. Mogelijk wordt zelfs de grens van € 2,- per liter benzine overschreden.

De stijgende benzineprijs is een rechtstreeks gevolg van de stijgende prijs voor ruwe olie op de wereldmarkt. De prijs per vat ligt nu rond de 80 dollar, het hoogste niveau sinds november 2014. Gisteren lieten grote oliehandelaren weten dat de olieprijs kan oplopen tot 100 dollar per vat, vooral vanwege het wegvallen van Iraanse olie op de markt door de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Liter benzine in 2012: € 1,895

De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op € 1,784 per liter. Daarmee komt het record van € 1,895 uit oktober 2012 in zicht. Elke dollar bij de olieprijs is ongeveer 1 cent extra op de pompprijs van benzine. Daarbij hebben wisselkoerseffecten invloed op de benzineprijs, omdat ruwe olie in dollars wordt afgerekend. Door de waardedaling van de euro tegen de dollar werd de olieprijs in het afgelopen halfjaar 3 tot 4 dollar duurder.

Nederland heeft de hoogste belastingdruk op brandstof in de wereld. Tweederde van de Euro 95 bestaat uit accijns, wettelijke heffing en BTW. De rest van de literprijs is onder meer afhankelijk van de productieomvang, de dollarkoers, wereldgebeurtenissen en weersomstandigheden.

Bron: ANP

De laagste benzineprijs

In de handige Onderweg app kun je onder andere de actuele brandstofprijzen van alle tankstations in Nederland checken.