ANWB tipt: 11x tweedehands zevenzitters

Wanneer je aan één achterbank niet genoeg hebt

Het leven met een groot gezin is al duur genoeg, tijd om op zoek te gaan naar gebruikte zevenzitters. We zetten elf interessante opties voor je op een rij, inclusief tips én waarschuwingen van de Wegenwacht.

1. Mazda 5

Niet sexy, wel heel betrouwbaar: de Mazda 5. Een echte MPV met handige schuifdeuren en een flexibele indeling. Let er bij aanschaf op dat de achterschokdempers niet lek zijn, dat wil nog wel ‘ns voorkomen. En de achterbanden hebben de neiging onregelmatig te slijten, wat onnodig veel bandenlawaai veroorzaakt. Wissel de voor- en achterbanden regelmatig en het probleem is opgelost. Los van deze kleinigheden is de Mazda 5 een betrouwbare alleskunner.  

Bekijk het occasionaanbod van de Mazda 5

2. Mitsubishi Grandis

De Grandis is trouw als een labrador: hij laat zijn bestuurder technisch nooit in de steek. De enige keren dat de Wegenwacht bij een Mitsubishi Grandis wordt geroepen, is vanwege verkeerd getankte brandstof of een achteraf ingebouwd alarmsysteem dat van slag is geraakt. Als je er naast staat zou je het misschien niet zeggen, maar ondanks zijn lage daklijn is er écht ruimte voor zeven personen.

Bekijk het occasionaanbod van de Mitsubishi Grandis

3. Kia Carens

Bij MPV's denk je al snel aan de Europese automerken, maar ook in Korea weten ze prima hoe je zeven personen comfortabel kunt vervoeren. Sterker nog, bij introductie was het een van de beste auto's in zijn klasse, alleen wisten maar weinig kopers de Kia-showroom te vinden. Jammer, want ook tweedehands blijkt de Kia Carens een topper, bij de Wegenwacht zijn simpelweg geen noemenswaardige problemen bekend met deze auto. Laat je overigens niet misleiden door de 'D'in de benaming GDi, dit is gewoon een benzinemotor. Van diesels is nauwelijks aanbod.

Bekijk het occasionaanbod van de Kia Carens

4. Nissan Qashqai +2

Met zijn royale interieurmaten is de Nissan Qashqai +2 een ideale auto voor een groot gezin. Want de toevoeging +2 betekent dat er twee extra (kinder)stoelen in zitten. De Qashqai +2 rijdt heel prettig en heeft een hoog kwaliteitsniveau. Betrouwbaar en dus zorgeloos in het gebruik. Het enige wat nog wel eens voorkomt is dat de elektrische ventilatoren van de motorkoeling blijven doordraaien. De oorzaak is een ‘klevend’ relais, een kleinigheidje dus. Verder kun je je aan de Qashqai +2 geen buil vallen!

5. Dacia Lodgy

Wie een jong gebruikte, maar voordelige zevenzitter zoekt moet zeker de Dacia Lodgy eens bekijken. Op basis van beproefde Renault-techniek bouwt het Roemense Dacia een no-nonsens MPV die overigens nog steeds nieuw te koop is. Voordeel van de bekende techniek is dat er weinig euvels bekend zijn met de Lodgy. Wat betreft motoren is er weinig keuze, op een enkele 1.6 op LPG na zijn eigenlijk alle Lodgy's voorzien van een zuinige 1.2-liter turbomotor op benzine.

Bekijk het occasionaanbod van de Dacia Lodgy

BMW 2-serie Gran Tourer

6. BMW 2 Serie Gran Tour

Lang was achterwielaandrijving heilig bij BMW, maar voor de 2 Serie Active Tourer (altijd vijf zitplaatsen) en 2 Serie Gran Tourer (vijf of zeven zitplaatsen) stapte men daar voor het eerst vanaf. Onderhuids deelt deze auto dan ook meer techniek met Mini dan met BMW's eigen 1 Serie. Behoorlijk betrouwbare techniek, de Wegenwacht ervaart weinig problemen met dit model. Als de auto langs de kant komt te staan, dan is dat doorgaans met een vervuilde nokkenasversteller, iets wat de wegenwacht ter plekke kan reinigen. Dit probleem doet zich voor bij de driecilinder benzinemotor, waar grofweg driekwart van het aanbod uit bestaat. Prijzen beginnen bij 15 mille en lopen op tot ruim het dubbele voor zeer jonge occasions met weinig kilometers. 90 procent van het aanbod is voorzien van een automaat.

Bekijk het occasionaanbod van de BMW 2 Serie Gran Tourer

7. Opel Zafira Tourer

Opel´s antwoord op de razend populaire Renault Scenic eind jaren ´90 heeft een grote troef achter de hand: standaard zeven zitplaatsen. De eerste twee generaties hebben altijd een derde zitrij, maar bij de Opel Zafira Tourer (vanaf 2011) is dit een optie. Gelukkig kun je hier in de occasionzoeker op selecteren. De wegenwacht waarschuwt voor hoog olieverbruik bij de 1.4 benzine, let bij een proefrit op dat er niet te veel donkere rook uit de uitlaat komt. Een verstopte carterventilatie is de boosdoener, tijdig onderhoud voorkomt problemen. Los daarvan staat de Zafira Tourer bekend als een betrekkelijk betrouwbare, comfortabele en vaak goed uitgeruste familieauto. 

Bekijk het occasionaanbod van de Opel Zafira

8. Citroën C4 Grand Picasso

De Citroën C4 Grand Picasso tapt uit hetzelfde vaatje als bovengenoemde Opel Zafira: een middenklasse MPV met optioneel zeven zitplaatsen, al beschikken verreweg de meeste Grand Picasso's over de derde zitrij omdat er ook nog een kleinere en louter vijfzits C4 Picasso was. De relatief moderne 1.6 THP is weliswaar zuiniger dan de eerdere turboloze benzinemotoren, maar is volgens de Wegenwacht berucht om technische malheur. Verder kunnen de lagers uit de versnellingsbak bovenmatig slijten, dus let bij aankoop op een soepel schakelende bak. Wie voor deze comfortabele en voordelige Fransoos kiest kiest het best voor een goed onderhouden en gedocumenteerd exemplaar.

Bekijk het occasionaanbod van de Citroen C4 Grand Picasso

9. Ford S-Max

MPV's saai? Niet als het aan Ford ligt, met de S-Max kun je niet alleen zeven personen vervoeren, maar is het ook nog eens leuk sturen. De Ford S-Max is zelfs geleverd met de 220 pk vijfcilinder turbo-motor uit de Focus ST. Dat rijdt en klinkt geweldig, maar je staat ook erg vaak bij het tankstation. De 1.6 EcoBoost met een nog altijd riante 160 pk is een rationelere keuze. De wegenwacht komt bij deze fraai gelijnde auto vooral elektronische problemen tegen, zoals een storing in de electronische handrem, problemen met keyless go en knipperlichten die steeds maar één keer knipperen.

Bekijk het occasionaanbod van de Citroen C4 Grand Picasso

10. Seat Alhambra

Mede door hoge CO2-belasting zijn de ooit zo populaire grote MPV's uit de gratie geraakt. Zo hebben Seat en Volkswagen de grotendeels identieke Alhambra en Sharan uit het Nederlandse leveringsprogramma gehaald. Gelukkig is er nog voldoende tweedehands aanbod van deze ietwat saaie, maar zeer praktische pakezels. Grote problemen zijn bij de Wegenwacht niet bekend, de Seat Alhambra toont zich een behoorlijk betrouwbare keuze.

Bekijk het occasionaanbod van de Seat Alhambra

11. Volvo XC90

Wie naar occasions zoekt met zeven zitplaatsten komt al snel de Volvo XC90 tegen, deze grote Zweedse SUV is vele jaren zeer succesvol geweest en het tweedehands aanbod is ruim. Prijzen beginnen al bij 5000 euro voor exemplaren met een zeer hoge kilometerstand. Dit hoeft bij gedegen onderhoud overigens geen probleem te zijn, zelfs merkdealers hebben zoveel vertrouwen in hun product dat ze auto's met drie ton op de klok aanbieden. Kosten voor onderhoud, verzekering en bovenal brandstof liggen uiteraard hoog, maar daar krijg je een stijlvolle, comfortabele en veilige SUV voor terug. De Wegenwacht waarschuwt voor de nodige elektronische storingen en ook het AWD-systeem is niet vrij van problemen. Een aankoopkeuring is zeer aan te bevelen.

Bekijk het occasionaanbod van de Volvo XC90

Tot slot: Wegenwacht over Renault (Grand) Espace

Zeg je zevenzitter, dan zeggen veel mensen automatisch: Renault (Grand) Espace. We zetten hem niet in onze top 11, maar besteden er hier wel aandacht aan omdat zoveel mensen hem op hun lijstje zetten. Het is inderdaad qua comfort een geweldige auto, maar de Grand Espace wordt door de Wegenwacht ook geassocieerd met de nodige malheur. Aan de ene kant betekent dat lage prijzen voor een een auto met indrukwekkend veel ruimte en comfort. Aan de andere kant kost het flink meer geld om hem te rijden en te onderhouden dan de hiervoor beschreven auto’s. Zo gaat de turbo nog wel eens stuk (repareren kost grofweg €1.500) en geeft de dynamo soms de geest (bij V6 zo’n € 1.000). Zoek dus naar de beste die je kunt vinden en naar een exemplaar met een aantoonbare onderhoudshistorie en Bovag-garantie. En zoek meteen ook naar een exemplaar met alle opties en vollederen bekleding, als je toch bezig bent!

Voor- en nadelen

Auto´s voor zeven personen zijn groter dan de gemiddelde vijfzitter en dat merk je in de portemonee. Door het hogere gewicht ben je meer kwijt aan brandstof en wegenbelasting. Onontkoombaar, compacte zevenzitters zijn er simpelweg niet, al zijn er wel duidelijk verschillen tussen de zogenaamde midi-MPV's (Zafira, C4 Picasso, Lodgy) en de full size MPV's (Alhambra, Grandis, S-Max). Wel blijft er bij die laatste categorie nog wat bagageruimte over als je de derde zitrij benut, terwijl de bagageruimte in midi-MPV's bij gebruik van alle zeven zitplaatsen vaak erg beperkt is. 

Blijf altijd kritisch bij aanschaf van een tweedehands auto, ook als het volgens de Wegenwacht doorgaans probleemloze auto's zijn. Lees ook onze tips voor het kopen van een gebruikte auto.