Fiat Tipo viert 30-ste verjaardag

Toen en nu een échte gezinsauto

De Fiat Tipo bestaat 30 jaar! Het is typisch zo'n auto die in de vergetelheid is geraakt. Terwijl het het eind jaren 80 toch écht een zeer populaire gezinsauto was. Een terugblik en een ontmoeting met de huidige Tipo.

De Fiat Tipo was eind jaren 80 een Italiaanse, sportief getinte hatchback die de Opel Astra's en de VW Golfjes van deze wereld de handschoen toewierp. Bekijk deze YouTube-video maar eens. Het is een commercial van de Fiat Tipo waarin een Duitse concurrent met angst en beven een Fiat Tipo test om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. De testrijder zegt uiteindelijk bezorgd tegen de Duitse technici: ‘Gut. Sehr gut. Der wird es uns schwer machen!’

Fiat staat sinds jaar en dag bekend om het bouwen van betaalbare gezinsauto's. Zo was de voorganger van die oude Tipo de Fiat Ritmo. En na de Tipo kwamen gezinsauto's als de Marea, de Stilo, de Brava en Bravo. En... de gloednieuwe Tipo! Want ook nu nog biedt Fiat een Tipo aan in zijn modellengamma. En net als dertig jaar geleden is net nog steeds een ruime, betaalbare gezinsauto.

Tipo was Auto van het Jaar in 1989

Die oude Tipo was in 1989 trouwens Auto van het Jaar. Het was destijds een technisch zeer vooruitstrevend automobiel. Waarom? Omdat hij de afwerking benaderde van de toenmalige Golf en dat was voor een Fiat destijds een grote sprong voorwaarts. Verder stond hij op een zogeheten modulair platform. Fiat kon er bijvoorbeeld ook de Tempra sedan en stationwagon op bouwen. Maar ook de concerngenoten Alfa Romeo 155 en Lancia Dedra stonden op dit Tipo-platform. Voorts werd de Tipo destijds geprezen om zijn eenvoud en zijn ruimte. Overigens kon je de auto niet alleen met een normaal instrumentarium krijgen, maar ook met digitale meters! De Tipo kreeg dan de extra aanduiding DGT. In die tijd was dat heel futuristisch. Dertig jaar later klagen we als er geen Apple Carplay, USB-aansluiting of Bluetooth in de auto zit!

Nieuwe Tipo: nog steeds ruim en betaalbaar

Ook de nieuwe Fiat Tipo is een ruime gezinsauto met een keurige vanafprijs van 19 mille. De keerzij van die lage prijs is dat je hier en daar wat harde plastics in de auto aantreft en het navi-scherm erg klein is uitgevallen (er moest tenslotte ergens worden bespaard voor die scherpe prijs), maar wie daar mee kan leven heeft een prima metgezel aan de Tipo. Hij reageert levendig op bewegingen van het gaspedaal. De besturing is mooi rustig en precies. En ook de vering en demping zijn keurig comfortabel. Uit een eerdere test bleek overigens wel dat het brandstofverbruik tegenviel.

ZZP-ers opgelet: oude Tipo is interessant!

Die oude Tipo is intussen misschien wel de tip van de week voor ZZP-ers die de auto zakelijk willen rijden. Het is per slot van rekening een youngtimer, wat belastingtechnisch gunstig is. En als je vijfduizend euro uitgeeft heb je een heel mooie te pakken (je vindt ze al voor veel minder dan dat). Dus beste zelfstandigen: zet ‘m op je lijstje!

Test nieuwe Fiat Tipo