Elektrisch Rijden Monitor: consument wacht nog altijd af

Groter rijbereik en extra laadvoorzieningen wegen niet op tegen hoge aanschafprijs

Met de Elektrisch Rijden Monitor wil de ANWB haar leden informeren en elektrisch rijden in Nederland stimuleren. Uit de tweede editie blijkt dat consumenten voorlopig nog afwachten.

smart forfour electric drive

De actieradius van elektrische personenwagens is gegroeid, het aantal laadpalen toegenomen en in tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s zijn de kilometerkosten bij EV’s niét gestegen. Zo maar wat gunstige gegevens uit de tweede editie van de ANWB Elektrisch Rijden Monitor.

Toch blijft de Nederlandse consument de kat uit de boom kijken en dat heeft o.a. alles te maken met de nog altijd stevige aanschafprijs van dit soort auto’s. Hoewel je sinds vorig jaar meer kilometers krijgt voor je geld, is een gemiddelde aanschafprijs van € 39.250 nog altijd aanzienlijk.

Potentie op korte termijn

Het percentage mensen dat overweegt binnen nu en twee jaar een EV aan te schaffen, is desondanks gestegen en wel van 3 naar 4 procent. Dat getal komt overeen met maar liefst 400.000 Nederlanders.

Als het aan de Nederlandse overheid ligt, worden er vanaf 2030 alleen nog elektrische auto's nieuw verkocht. Om dat doel te realiseren, zal er volgens de ANWB op korte termijn een doorbraak moeten komen in de consumentenmarkt.

Bekijk de nieuwe Elektrisch Rijden Monitor