Nieuw! Kampioen Auto

Kampioen oktober/november 2017

Unieke test 11 elektrische auto’s in ANWB-blad

De ANWB heeft een nieuw magazine voor autobezitters, Kampioen Auto. De redactie kwam tot de slotsom dat er eigenlijk te veel autonieuws is om in de Kampioen te zetten. Vandaar de keuze voor een compleet nieuw blad.

In het tijdschrift dat op donderdag 5 oktober uitkomt vindt de autoliefhebber een unieke vergelijkende test van elf elektrische auto’s onder de 50 mille voorzien van vier portieren.

Bij elektrische auto’s is de actieradius vaak de achilleshiel. Daarom heeft de ANWB een praktijktest gehouden om te zien hoe ver deze elektrische voertuigen nou echt komen. Dat is gedaan over een gevarieerde route van Den Haag naar Lelystad en vice versa. Die route is in totaal 220 km lang.

Laadtijden en praktische inzetbaarheid

Het merendeel van de auto’s heeft een actieradius die volgens de folders rond de 250 km blijft steken. Bij vrijwel alle geteste auto’s komt de feitelijk gereden afstand lager uit. Verder is gekeken naar laadtijden, naar km-kosten en naar praktische inzetbaarheid.

Van alle elf auto’s is ook geïnventariseerd hoe lang de fabrikant garantie (in jaren en in gereden km) geeft op de elektrische auto, inclusief de accu. Die lopen uiteen van acht tot twee jaar. Ook de onderhoudsintervallen zijn meegenomen. Die variëren van 40.000 km tot 15.000 km.

Minus de verwarming

De redactie van Kampioen Auto constateert dat de aanschafprijzen voor e-auto’s beginnen te dalen. Wel moet de bestuurder slim leren rijden in een elektrische auto. Bij een aantal auto’s kan de bestuurder zogenoemd regenerend remmen. De auto benut de energie die dan vrijkomt voor de aandrijving. Ook hebben veel auto’s één of meerdere spaarstanden om zuinig met energie om te gaan. Dat kan wel tot gevolg hebben dat de verwarming ermee ophoudt.

Verdere onderwerpen, die in de Kampioen Auto aan bod komen:
•    Top 10 waardevaste auto’s
•    Winterbandentest
•    Test compacte gezinsauto’s tussen de 12- en 20 mille

Kampioen Auto (bladerbare versie)