Fraaie automusea in Zuid-Duitsland

De mooiste pleisterplaatsen voor vakantievierende autoliefhebbers

Je kunt natuurlijk rechtstreeks naar je vakantiebestemming rijden. Maar waarom zou je niet even op adem komen in Zuid-Duitsland? Autoliefhebbers kunnen daar hun hart ophalen aan drie prachtige musea, die geschikt zijn voor het complete gezin.

Koud uit je werk de bagage in de auto, koffie in een thermoskan en hup, richting je vakantiehuis. Klinkt bekend? Dan weet je waarschijnlijk ook dat de kans groot is dat je na een nacht knikkebollen misselijk van de energiedrankjes in de file aansluit voor een van de tunnels richting Oostenrijk of Italië. Je kunt net zo goed besluiten om in Zuid-Duitsland halt te houden. Op die manier begint je vakantie al op weg naar je eindbestemming!

Stuttgart ligt op nog geen 600 kilometer rijden van Utrecht. Onderweg naar Oostenrijk of Italië ben je dan al over de helft. Zowel Porsche als Mercedes komen hier vandaan en dat heeft geresulteerd in een paar schitterende fabrieksmusea.

Voorheen huisde de collectie van het Mercedes-Benz Museum binnen de fabriekspoorten, maar de autobouwer greep het wereldkampioenschap voetbal aan om in 2006 een nieuw gebouw te presenteren. Dat jaar was Duitsland gastheer van het sportfeest en met zoveel buitenlandse gasten over de vloer kon ‘Das Haus’ zich geen mooier visitekaartje wensen.

Het museum heeft een Nederlands tintje: de architecten komen uit ons land en tekenden eerder de Erasmusbrug. Bij de bouw van het museum zijn de Duitsers even grondig te werk gegaan als tijdens de fabricage van hun auto’s. Het pand bestaat uit verschillende expositieruimtes, die per decennium zijn ingedeeld. Voor iedere zaal zijn bouwmaterialen gebruikt die op dat moment in zwang waren; zo zie je in de ruimte waar de eerste brandstofauto’s staan, veel koper aan de muur. En op de spaarzame momenten dat je uit het raam kunt kijken, zal je altijd iets zien dat met mobiliteit te maken heeft. Of het nu de rondweg van Stuttgart is of de testbaan van de Mercedes-fabriek. Zelfs daar is dus over nagedacht!

Je zou het misschien niet verwachten, maar in het Porsche Museum tref je een grote verscheidenheid aan vervoermiddelen aan. Ferdinand Porsche begon zijn bedrijf ooit als patentbureau en ontwikkelde in die hoedanigheid meer dan alleen sportwagens. Uiteraard valt de iconische 911 er in vele gedaanten te bewonderen, maar je loopt even goed langs een legervoertuig, een motorfiets en een tractor (!).  

Het gebouw is ingedeeld aan de hand van zes ideeën die voor het merk van belang zijn, zoals ‘Gewicht’ en ‘Vindingrijkheid’. Racewagens nemen binnen de collectie een prominente plek in: ze staan letterlijk opgesteld tegenover de straatauto’s die hebben geprofiteerd van de verschillende technieken die ooit op het circuit debuteerden.

Bij Porsche zijn ze er trots op dat dit een zogenaamd ‘rollend museum’ is; alle pronkstukken kunnen vanuit de toonzaal direct de weg op. Bovendien wisselt de collectie steeds, zodat je bij een volgend bezoek niet twee keer dezelfde auto ziet. Voor kinderen is er een speciaal ‘rallyboek’, aan de hand waarvan zij het museum kunnen verkennen.

Het Porsche Museum ligt tegenover de oorspronkelijke Porsche fabriek, die door de Duitsers tot cultureel erfgoed is uitgeroepen. Monument of niet; er worden hier nog steeds 250 sportwagens per dag gebouwd. Dat noopt de fabrikant tot ingenieuze kunstgrepen. Zo kun je onderweg naar het museum zien hoe de ongespoten carrosserieën over een glazen loopbrug van de ene naar de andere fabriekshal worden getransporteerd.

Wil je meer weten, boek dan een fabriekstour in de lobby van het museum. In twee uur word je langs de motorassemblage geleid, maar breng je ook een bezoek aan de ruimte waar de interieurs nog met de hand worden bekleed. En uiteraard woon je het spreekwoordelijke ‘huwelijk’ bij; het moment waarop krachtbron en koetswerk worden samengevoegd.

Zo’n fabrieksbezoek behoort ook tot de mogelijkheden in het BMW Museum, dat op zo’n tweeënhalf uur rijden in München ligt. Best een stukje om, maar absoluut de moeite waard. Het museum zelf heeft de uitstraling van een kunstgalerij, met bouwwerken van 5 Series – de grote middenklasser van het merk – en een ingenieuze installatie van zilveren ballen, die verschillende carrosserievormen uitbeelden. Je moet het zien om het te kunnen geloven.

Naast de deur wordt de populaire BMW 3 Serie in elkaar geschroefd. Om daar een kijkje te nemen, is het wel aan te bevelen om vanuit huis vast een tour te boeken: op de bonnefooi aan komen lopen zoals dat bij Porsche kan, leidt bij het druk bezochte BMW Museum geheid tot een teleurstelling.

Gelukkig kun je altijd bij BMW Welt terecht; het futuristische gebouw dat samen met de fabriek en het museum een soort driehoek vormt in het Olympiapark. Hier biedt het concern alle merken een podium die onder hun paraplu vallen, van het eigenwijze Mini tot het chique Rolls-Royce.

Bovendien kun jij je daar schaamteloos vergapen aan de gloednieuwe BMW-modellen die op de eerste verdieping aan klanten worden afgeleverd. Als je de smaak vervolgens te pakken hebt, kun je bij de entree een BMW naar keuze huren. Voor een uur of voor de rest van je vakantie. Dat is het mooie aan Zuid-Duitsland: het ligt ook weer op de weg naar huis!

Waar, wanneer en voor hoeveel?

 

Mercedes-Benz Museum

Mercedesstrasse 100, Stuttgart
Dinsdag t/m zondag geopend van 09.00- tot 18.00 uur
€ 14 entrée (kinderen tot 14 jaar gratis, gereduceerd tarief na 16.30 uur 's middags)
Eigen parkeergelegenheid (€ 1 per uur)
Let op: omdat het stadion van de lokale voetbalclub om de hoek ligt, kan het op speeldagen een uitdaging zijn om bij het museum te komen.

 

Porsche Museum

Porscheplatz 1, Stuttgart
Maandag t/m zondag geopend van 09.00- tot 18.00 uur (behalve op beide Kerstdagen en Oudjaars- en Nieuwjaarsdag)
€ 8 entrée (jarigen (!) en kinderen tot 14 jaar gratis, gereduceerd tarief na 17.00 uur 's middags) plus € 6 voor een rondleiding door de fabriek
Eigen parkeergelegenheid (€ 4 voor de eerste zes uur)

 

BMW Museum

Am Olympiapark 2, München
Dinsdag t/m zondag geopend van 10.00- tot 18.00 uur (behalve op beide Kerstdagen en Oudjaars- en Nieuwjaarsdag)
€ 10 entrée (kinderen tot 6 jaar gratis, jongeren tussen de 6- en 18 jaar betalen € 7) plus € 9 voor een rondleiding door de fabriek (alleen op doordeweekse dagen)
Eigen parkeergelegenheid (€ 2 per uur)
Let op: de toegang tot het tegenovergelegen BMW Welt is gratis. Het pand is ook langer open, namelijk van negen uur ’s ochtends tot middernacht. De aanwezige horeca en winkels gaan echter later open en eerder dicht!

 

Op reis

Zin gekregen om je koffers te pakken? Pharos Reizen biedt verschillende autovakanties aan die langs Zuid-Duitsland voeren en Stuttgart danwel München als tussenbestemming hebben. Bekijk hun reisaanbod maar eens; er zit vast ook iets voor jou tussen.