Dieselgate: vragen en antwoorden

In september 2015 blijkt dat Volkswagen op grote schaal heeft gesjoemeld met software van dieselmotoren om zo aan Amerikaanse milieukeuringen te kunnen voldoen. Vervolgens blijkt dat dit ook gevolgen heeft voor diverse typen Volkswagens in Europa.

Volkswagen TDI

Inmiddels zijn alle Nederlandse eigenaren opgeroepen om naar de dealer te komen voor het verwijderen van de sjoemelsoftware.

ANWB leden kunnen bij de ANWB terecht met vragen over dit onderwerp. Onderstaand de meest voorkomende vragen en antwoorden.

Q&A over sjoemelsoftware Volkswagen AG


Ben ik verplicht om gehoor te geven aan de recall?

Je bent niet verplicht om gehoor te geven aan de recall.

Levert de recall schade op voor mijn auto?   

Er zijn diverse testen uitgevoerd, waaronder door de ANWB in samenwerking met onze Europese zusterclubs. Uit deze steekproeven is gebleken dat op korte termijn geen negatieve gevolgen te verwachten zijn als het gaat om brandstofverbruik of vermogen. Dit geldt zowel voor de 1.2, 1.6 en 2.0 liter motoren. De gevolgen voor de lange termijn zijn nog niet bekend. Mocht blijken dat er als gevolg van de recall toch schade is, dan zal deze schade volledig moeten worden opgelost/gecompenseerd. De ANWB geeft als tip mee om bij de garage te vragen om een “certificaat van aanpassing”. Op die manier kan je aan toekomstige eigenaren aantonen dat de sjoemelsoftware verwijderd is. 

Krijg ik extra garantie na de recall?

Volkswagen AG heeft een extra garantieregeling ingesteld voor bepaalde onderdelen van het motor- en uitlaatgasreinigingssysteem. Voor meer informatie over de voorwaarden van deze regeling, verwijzen we je graag naar de website van het betreffende merk (Volkswagen/Audi/Seat/Skoda). 

Wat zijn de gevolgen als ik geen gehoor geef aan de recall?

Op dit moment zijn er geen fiscale gevolgen of gevolgen voor de garantie. Wel wordt de RDW bijgehouden of bij jouw auto de sjoemelsoftware verwijderd is. Als je geen gehoor geeft aan de recall, blijft je auto een auto met sjoemelsoftware en is bij de RDW een openstaande recall zichtbaar. Dit kan effect hebben bij verkoop van je auto en in de toekomst wellicht ook bij de APK.

Wat doet de ANWB?

De ANWB staat je bij met informatie en advies. Samen met onze zusterclubs hebben we bovendien getest wat de gevolgen zijn van de recall voor je auto. Ook geven we signalen van onze leden door aan de importeur van Volkswagen AG in Nederland, PON.

Waar kan ik me melden bij klachten?

We adviseren je contact op te nemen met jouw garagebedrijf waar de recall is uitgevoerd. Ook de ANWB hoort graag je ervaringen, zodat we eventueel gezamenlijk een vuist kunnen maken als blijkt dat meerdere automobilisten schade hebben ondervonden die onvoldoende wordt verholpen. Laat jouw ervaringen achter op het ANWB Expertplatform.

Waar kan ik terecht met vragen?

De ANWB experts kunnen je op het ANWB Expertplatform antwoord geven op technische en juridische vragen.