Wegenwachtauto rijdt op waterstof

Schone mobiliteit belangrijk voor ANWB

Wie in de regio Rotterdam autopech krijgt, kan zomaar oog in oog komen te staan met de eerste Wegenwacht-auto die op waterstof rijdt. De Wegenwacht zet zo’n milieuvriendelijke auto sinds kort in om ervaring op te doen met waterstofaandrijving.

De waterstof-aangedreven auto is een Hyundai ix35 Fuel Cell. Deze auto is gewoon bij Hyundai te koop en is uitgerust met een brandstofcel. Dat is eenvoudig gezegd een apparaat waarin een chemische reactie plaatsheeft tussen waterstof en zuurstof. Daarbij komt elektriciteit vrij die gebruikt wordt om een elektromotor aan te drijven. Het waterstof wordt in de auto opgeslagen in waterstoftanks.

Voor de Wegenwacht is het voertuig volledig inzetbaar gemaakt voor pechhulp. Aan boord zijn onder meer een luchtcompressor, het universele reservewiel, reserve-accu’s, vloeistoffen en een kriksysteem.

Schone mobiliteit belangrijk voor ANWB

De Wegenwacht wil ervaring op doen met dit type auto. De inzet ervan draagt immers bij aan een duurzamere samenleving. Het milieu, schone mobiliteit en het terugdringen van CO2-emissie heeft grote aandacht van de ANWB. De nieuwe waterstofauto stoot alleen water uit. Uit de uitlaat komt dus geen kooldioxide en geen fijnstof. 

Meer over elektrisch rijden