Nieuwste botsproef: 5 sterren voor acht gecrashte auto’s

Volvo XC60 scoort erg hoog

De onafhankelijke botsproefinstantie Euro NCAP heeft zeven gloednieuwe cross overs en één hatchback gecrasht. In alle gevallen haalden de auto´s de maximaal haalbare vijf sterren.

De automarkt wordt het laatste jaar overspoeld met (compacte) crossovers. Aanleiding voor Euro NCAP om ze te testen op hun botsveiligheid. De volgende auto’s gingen tegen de muur: Volkswagenb T-Roc, Mitsubishi Eclipse Cross, Citroën C3 Aircross, Volvo XC60, Skoda Karoq, Opel Grandland X en Seat Arona. Verder werd er één hatchback gecrasht, de nieuwe VW Polo. Zonder uitzondering haalden de auto’s de maximaal haalbare vijf sterren en bleken dus erg veilig.

Volvo XC60 beste jongetje van de klas

Volvo heeft een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Geen wonder dus dat de Volvo XC60 het beste jongetje van de klas was. Euro NCAP oordeelt: ‘De XC60 haalt goede scores, 98% van de haalbare punten voor bescherming van volwassen inzittenden en 99% voor bescherming van kinderen in de crashtest. Ook de gewogen totaalscore (90 uit 100) is hoog.’ 

Range Rover Velar al eerder 5 sterren

Vorige maand testte Euro NCAP al de Land Rover Range Rover Velar. Ook dat is een (heel grote en dure) cross over en ook die scoorde erg goed. Hij haalde vijf sterren. Euro NCAP was vooral ook lovend over de werking van het noodremsysteem. Voor dit systeem heeft de Velar de maximale zes punten gescoord.

Bekijk hier de crashresultaten

Citroën C3 Aircross

Mitsubishi Eclipse Cross

Opel Grandland X

Range Rover Velar

Seat Arona

Skoda Karoq

Volvo XC60

Volkswagen T-Roc