Vers bloed in Top 10 zuinige auto's

Opgefriste modellen nemen plaats voorgangers in

Deze zomer verschijnen er een hoop nieuwe auto's op de Nederlandse wegen. We zien hun komst reeds aangekondigd in de meest recente Top 10 zuinige auto's.

Geen nieuwe koplopers in de mei-editie van de Top 10 zuinige auto's, het overzicht schone modellen dat de ANWB ieder kwartaal samenstelt in samenwerking met Natuur & Milieu. Nog altijd is het Toyota dat de zuinigste benzineauto's fabriceert. Citroën en Peugeot maken traditiegetrouw de dienst uit voor wat het de diesel aangedreven modellen aangaat.

De komende maanden verschijnen er een hoop nieuwe auto's op de Nederlandse markt en hoewel een deel daarvan er in is geslaagd om met stip binnen te komen in de verschillende Top 10's, steekt geen van hen de huidige lijstaanvoerders naar de kroon. De Toyota Yaris Hybrid heeft recentelijk een opfrisbeurt ondergaan en neemt doodgemoederd de prominente plek van zijn voorganger over in de lijst zuinige, kleine benzinemodellen.

Oud en nieuw

De gefacelifte Lexus IS300h en Skoda Octavia behouden hun posities in de Top 10 schone, grote benzineversies. Nieuwe binnenkomers met een benzinemotor zijn de Kia Picanto en Suzuki Swift, die dankzij een (optioneel) hybride hulpsysteem een stuk zuiniger is geworden. Beide modellen komen uit in de lijst zuinige, kleine benzinemodellen.

De nieuwe Ford Fiesta en Nissan Micra wisten zich niet voor die categorie te kwalificeren, maar treden wel toe tot de lijst met spaarzame, kleine diesels. De Japanner is op papier zuiniger dan de Duitser, maar volgens onze indicatie van het praktijkverbruik blijkt dat in het dagelijks leven mee (of eigenlijk tegen) te vallen. Hyundai maakt tot slot zijn entrée in het middelgrote dieselsegment met de nieuwe i30.

Bekijk alle Top 10’s zuinige auto’s