Eén op de zeven tweedehands auto's blijkt kat in de zak

ANWB adviseert: ga bij aanschaf van een occasion goed voorbereid op pad

Een op de zeven occasions is een miskoop, blijkt uit onderzoek van Finnik. De ANWB ziet daarmee bevestigd dat je de aanschaf van een tweedehands auto goed moet voorbereiden.

ANWB Autokeuringen

Finnik is een bedrijf waar je tegen betaling een autorapport kunt opvragen. Zij hebben onderzoek gedaan onder 700 gebruikers, waaruit is gebleken dat één op de zeven occasions een miskoop blijkt.

Technische problemen die bij aanschaf over het hoofd worden gezien, zijn de meest voorkomende oorzaak. Ook slecht onderhoud en een matige service door de verkopende partij worden door de respondenten als redenen genoemd.

In Nederland worden er jaarlijks bijna twee miljoen auto’s verkocht. Dat aantal geldt voor nieuwe en tweedehands auto’s samen. Op basis van de onderzoeksresultaten van het autorapportenbedrijf betekent dat zo’n 285.000 miskopen per jaar. De ANWB ziet met deze cijfers bevestigd dat je bij de aanschaf van een tweedehands auto nooit over één nacht ijs moet gaan.

Vraag vooraf bijvoorbeeld altijd of de auto van jouw keuze mankementen vertoont: de verkoper heeft de plicht dit te melden. Ook is het verstandig om iemand mee te brengen wanneer je naar jouw beoogde nieuwe auto gaat kijken, al was het alleen maar om te voorkomen dat je in een opwelling zult handelen. Kijk voor meer aankooptips in ons stappenplan Tweedehands auto kopen.

Bron: Algemeen Dagblad