Autostoeltjestest 2017

Bijna allemaal scoren voldoende of goed

In de autostoeltjestest 2017 heeft de ANWB 33 verschillende autostoeltjes onderzocht op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Het overgrote deel scoorde prima.

Cybex Aton 5 + Aton Base 2 - ANWB Autostoeltjestest 2017

Bijna alle geteste autostoeltjes scoorden met 3 of 4 sterren voldoende tot goed, zoals bijvoorbeeld het hierboven afgebeelde autostoeltje van Cybex. Eén kinderzitje, de Joolz iZi Go Modular, is afgewaardeerd naar slechts 1 van de maximaal haalbare vijf sterren. In de bekleding van dit autostoeltje is een stof aangetroffen die als kankerverwekkend is geclassificeerd. Door deze verontreiniging scoort het zitje ‘slecht’ op het onderdeel schadelijke stoffen.

Tegen de rijrichting

Opvallend is dat er steeds meer autostoeltjes in de handel komen die zowel ‘in’, als ‘tegen’ de rijrichting in gemonteerd kunnen worden. Groot voordeel daarvan is dat kinderen in deze zitjes langer tegen de rijrichting in vervoerd kunnen worden, idealiter tot ongeveer de leeftijd van twee jaar. Hierdoor daalt de kans op letsel bij een frontale botsing. Verder hebben twaalf van de 33 geteste autostoeltjes een typegoedkeuring volgens de nieuwe, zogeheten ‘i-size’-norm.

Naar de Autostoeltjestest 2017