ANWB: houd tweedehands EV’s in Nederland!

Geld en kansen gaan verloren met de export van stekkerhybrides

De ANWB pleit voor het behouden van de duizenden semi-elektrische leaseauto's die later dit jaar op de occasionmarkt beschikbaar komen.

Het Algemeen Dagblad heeft laten uitzoeken dat de bestuurders van zogenaamde plug-in hybrides de afgelopen jaren bijna anderhalf miljard euro aan subsidies hebben opgestreken. De krant meldt ook dat het merendeel van deze auto's als tweedehands over de grens verdwijnt.

Marco van Eenennaam, projectleider elektrisch rijden bij de ANWB, pleit niet alleen voor het behouden van deze (semi) elektrische occasions vanwege het gemeenschapsgeld dat anders tussen onze vingers doorsijpelt. "Tot 2020 komen er naar schatting zo'n 100.000 hybride ex-leaseauto's op de tweedehandsmarkt. Die we hebben we hard nodig voor de verduurzaming van ons eigen wagenpark!"

Particulier wél aan de laadpaal

Hoewel zakelijke rijders zulke modellen maar weing aan een laadpaal koppelden vanwege de tankpas waarin hun werkgevers eveneens voorzagen, verwacht Van Eenennaam dat particuliere kopers heel wat vaker op stroom zullen rijden. "Bovendien is het niet eerlijk dat leaserijders in het verleden zoveel belastingvoordeel hebben ontvangen, maar particulieren de volle mep moeten betalen."

Daarom pleit de ANWB al langer voor een oplaadtegoed voor tweedehands elektrische auto's. Dit moet er aan bijdragen dat de elektrische auto naast aantrekkelijk ook bereikbaar wordt voor de consument.

Lees meer over elektrisch rijden