In 2017 minder voertuigen gestolen

Terugvindpercentage voor het eerst gestegen

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit komt met gunstige cijfers: het aantal gestolen personenauto's blijkt in de eerste helft van 2017 met 11 procent gedaald.

Gedurende de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in ons land 4.254 auto's gestolen. Vorig jaar waren dat nog 4.776 exemplaren. Een daling van 11 procent, die volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wordt verklaard door het succes van de extra maatregelen die de laatste jaren worden genomen om autodiefstal tegen te gaan.

Oudere auto's alleen voor onderdelen

Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde beveiliging van moderne personenwagens. Het terugvindpercentage van gestolen voertuigen is voor de eerste keer in jaren dan ook licht gestegen. Oudere auto's worden eerder ontvreemd vanwege de onderdelen. De politie richt zich samen met andere partijen op de aanpak van handel in van diefstal afkomstige onderdelen en ook dat werpt zijn vruchten af.

Niet alleen personenwagens worden minder gestolen, ook bromfietsen en bestelbusjes worden vaker ongemoeid gelaten. Motorfietsen kunnen zich helaas nog wel in de warme belangstelling van het dievengilde heugen; het aantal gestolen motoren steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 8 procent.

Lees wat je moet doen wanneer je auto is gestolen.