Gebruikte SUV’s tot 8.000 euro

9 aanraders volgens de Wegenwacht

SUV’s combineren veel binnenruimte met een hoge zit en een stoer uiterlijk. Nieuw zijn ze over het algemeen stevig geprijsd. Maar als occasion vind je voor 8 mille al een geschikt exemplaar. Van deze 9 modellen zijn bij de Wegenwacht nauwelijks tot geen onvolkomenheden bekend.

Nissan Qashqai 2009

SUV’s zijn populaire auto’s. Ze bieden veel ruimte, hebben een hoge zit en zien er stoer uit. Voor je gevoel krijg je veel auto voor je geld. Maar dat is alleen zo als je de juiste occasion koopt. Wat zijn echte aanraders?

We gaan uit van exemplaren op benzine met een prijs tot acht mille en maximaal 200.000 gelopen kilometers. Houd er wel rekening mee dat de vaste lasten van een SUV hoger zijn dan die van een vergelijkbare stationwagon. Een SUV is immers zwaarder en verbruikt daardoor meer brandstof.

Toyota RAV4 2004

Toyota RAV 4 (2000 – 2006)
Richtprijs: € 5.900

Toyota’s zijn betrouwbare auto’s. En de RAV4 van Toyota is daarop geen uitzondering. Er is een lange en een korte versie. Ons advies? Kies voor de lange, want die biedt de meeste ruimte. Het rijcomfort is een tikkeltje spartaans, maar dat zorgt er ook voor dat de RAV4 tegen een stootje kan. Voor 6.500 euro heb je er eentje met zo’n anderhalve ton op de teller.

Dit vindt de Wegenwacht:

De RAV4 is een echte Toyota en dus uitermate betrouwbaar. Van dit model zijn er geen specifieke euvels bekend. Bij hoge kilometerstanden – 180.000 kilometer of meer - verbruikt de RAV4 olie. Geregeld peilen en bijvullen en je kunt er nog heel lang mee doorrijden.

Kia Sorento 2004

Kia Sorento (2002 – 2009)
Richtprijs: € 5.000

De Sorento was zeer populair toen hij in 2002 op de markt kwam. Logisch, want de Koreaanse SUV biedt veel binnenruimte en ziet er bovendien goed uit. Ook als occasion is het om die redenen een aanrader. Bovendien is een Sorento bij normaal gebruik redelijk storingsvrij.

Dit vindt de Wegenwacht:

Bij exemplaren met een dieselmotor komt het voor dat de stroomdraad van één van de injectoren lostrilt, waardoor de zelfontbrander op drie cilinders gaat lopen. Kies een goed onderhouden exemplaar en je hebt er nog járen plezier van.

Kia Sportage 2003

Kia Sportage (2004 – 2010)
Richtprijs: € 6.000

Nog zo’n aanrader uit Korea: de Kia Sportage. Een SUV met een ijzersterke reputatie. Zoek je een werkpaard, dan is dit jouw auto. Ben je eerder geïnteresseerd in een comfortabele gezinswagen met een hoge zit, dan is het goed om te weten dat de rijeigenschappen van de Sportage weliswaar goed, maar niet bijzonder verfijnd zijn. Daarbij speelt die hoge zitpositie een rol, want daardoor voel je meer van de bewegingen van de carrosserie.

Dit vindt de Wegenwacht:

In het algemeen is de Kia Sportage heel betrouwbaar, óók als hij een zwaar leven achter de wielen heeft. Wat wel eens voorkomt, is dat de (benzine)motor moeite heeft met vloeiend versnellen of vertragen. Dat kan een vastzittende EGR-klep zijn, of een kapotte luchtmassameter.

Nissan Qashqai 2009

Nissan Qashqai (2009 – 2015)
Richtprijs: € 7.500

Zeer populaire en moderne SUV. De eerste generatie van de Nissan Qashqai is ook als occasion razend in trek. De Qashqai biedt veel binnenruimte. Als +2-versie zelfs extra veel! Hij is uiterst betrouwbaar, rijdt comfortabel en springt voor een SUV keurig met brandstof om. Een gemiddelde van 1 op 12 is goed haalbaar.

Dit vindt de Wegenwacht:

De Qashqai biedt een zeer hoog kwaliteitsniveau en de betrouwbaarheid die we van Japanse auto’s verwachten. In de beginperiode was er een probleem met de achterschokdempers, maar die zijn in principe allemaal onder garantie vervangen. Het enige wat nog wel eens voorkomt, is dat de elektrische ventilatoren van de motorkoeling blijven doordraaien.

Hyundai Santa Fe 2004

Hyundai Santa Fe (2004 - 2006)
Richtprijs: € 7.800

De Hyundai Santa Fe was toen hij op de markt kwam een rechtstreekse concurrent van de hierboven beschreven Kia Sorento. De Santa Fe heeft het fijnste weggedrag van de twee en biedt bovendien iets meer binnenruimte. Alleen de vormgeving kan niet iedereen bekoren.

Dit vindt de Wegenwacht:

Koreaanse auto’s zijn kwalitatief van vrijwel hetzelfde hoge niveau als Japanse auto's en dus komen ook bij de Hyundai Santa Fe weinig grote problemen voor. Bij de benzinemotoren wil de nokkenassensor wel eens stuk gaan. Bij 2.0-liter versies doe je er verstandig aan goed op de distributieriem te letten. Als die te slap gespannen is, kan de krukassensor kapotslaan.

Outlander 2006

Mitsubishi Outlander (2003 - 2009)
Richtprijs: € 8.750

De Mitsubishi Outlander is vooral bekend geworden dankzij zijn hybrideaandrijving. Hier hebben we het echter over het model dat daaraan voorafging en geen elektromotor aan boord heeft. Het model lijkt behoorlijk op een terreinauto, maar rijdt veel comfortabeler. De Outlander is ijzersterk, maar je moet wel van zijn vormgeving houden.

Dit vindt de Wegenwacht:

Afgezien van gebruikersfoutjes die niks met de auto zelf hebben te maken (verkeerde brandstof getankt, verlichting vergeten, zwakke accu etc.) ziet de Wegenwacht eigenlijk nooit een Outlander van dichtbij. IJzersterk Japans kwaliteitsproduct.

Suzuki SX4 2004

Suzuki SX4 (2005 - 2013)
Richtprijs: € 6.900

Populair is de Suzuki SX4 nooit geworden en dat verandert ook niet meer. Toch is de auto een aanrader voor wie een niet te grote wagen zoekt met een hoge instap, best wat ruimte en vooral een ijzersterk kwaliteitsniveau. Zoek een mooie en rij ermee door tot de waarde verwaarloosbaar laag is. Dat kan wel heel lang duren!

Dit vindt de Wegenwacht:

De Suzuki SX-4 is kwalitatief kenmerkend voor Japanse auto’s. Het is gewoon een feit dat die over het algemeen zeer goed in elkaar zijn gezet, met heel goede materialen. Het resultaat is dat de Wegenwacht niet één euvel van de SX-4 kent.

Lexus RX 2005

Lexus RX (2003 – 2009)
Richtprijs: € 8.000

Lexus is het chique zustermerk van Toyota. En net als Toyota’s zijn Lexussen betrouwbaar, al zijn er in het geval van de Lexus RX-serie wel wat specifieke probleempjes bekend (zie het oordeel van de Wegenwacht). Elke Lexus is aangenaam luxe uitgerust en daarop vormt deze RX geen uitzondering. Bovendien zie je dit model niet zo vaak, dus rij je echt in iets bijzonders.

Dit vindt de Wegenwacht:

Bij de eerste hybrideversies kan het sporadisch voorkomen dat de aandrijflijn in een noodloopcyclus terecht komt en niet meer normaal wil rijden. De oorzaak zit in loslatende soldeerverbindingen, als gevolg van een te hoge temperatuur in het systeem. De generator/convertor van het hybridesysteem kan ook kapot gaan.

Subaru Forester

Subaru Forester Model (2002 – 2008)
Richtprijs: € 6.500

De Forester valt lastig met andere auto’s te vergelijken. We rekenen ‘m tot de SUV’s, maar ook in dat gezelschap weet deze Subaru zich te onderscheiden. Het is meer een overmaatse stationcar, maar met de capaciteiten van een terreinauto en toch het rijcomfort dat je in een SUV mag verwachten. Dit is een alleskunner, die bovendien zo stevig is gebouwd dat hij tegen een stootje kan.

Dit vindt de Wegenwacht:

Een normaal onderhouden Forester is onverwoestbaar. Er is geen enkel mankement bekend dat kenmerkend is voor deze Subaru. Dat onderhoud is wel belangrijk. Vooral de tijdige vervanging van de enorme distributieriem is cruciaal.