Ouderen maken steeds meer autokilometers

91 miljard kilometer! Dat is de afstand die particulieren in 2015 reden met hun personenauto. Dat is 6 procent meer dan in 2005. De 65-plussers reden in 2015 maar liefst 68 procent meer kilometers dan in 2005 . Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal 65-plussers groeide tussen 2005 en 2015 van 2,3 miljoen naar 3 miljoenen en zij hebben vaker een auto. Het bezit steeg van 408 auto’s naar 521 auto’s per duizend senioren. Dat komt omdat ouderen - vooral vrouwen - vaker een rijbewijs hebben dan vroeger. Ook zijn ze welvarender, mobieler, worden ouder en wonen langer zelfstandig,

Jongeren rijden juist minder

Ook het aantal jongeren van 18 tot 30 jaar nam de afgelopen tien jaar toe, maar zij reden 4 procent minder kilometers. De reden hiervan is dat het autobezit onder jongeren lager is dan tien jaar geleden. Het autobezit onder jongeren daalde van 308 tot 284 auto’s.”

Kleinere auto's favoriet onder ouderen

De Renault Scénic, Toyota Yaris, Volkswagen Polo en Opel Agila zijn de populairste automodellen bij 65-plussers. In alle andere leeftijdsgroepen is de Volkswagen Golf de meest gekozen auto. Onder senioren blijken ook de meeste nieuwe auto’s te worden aangeschaft. Een derde van de ouderen met een auto is de eerste eigenaar; bij de gemiddelde autobezitter is dat ’slechts’ 18 procent.

Hoe houden we ouderen mobiel?

Rijvaardigheid komt in het gedrang als de lichamelijke en geestelijke conditie langzaam wat minder worden. Het is vooral zaak dit tijdig te onderkennen. Bewustwording en informatie hierover is belangrijk. Het is dus verstandig als ouderen geregeld aan hun kinderen, partner of anderen vragen hoe zij vinden dat het rijden gaat en tijdig een opticiën bezoeken om hun ogen te laten controleren. Ook trainingen als RijZeker-trainingen en opfriscursussen helpen hierbij. Kijk ook eens op de website Blijf veilig mobiel
 

Bron: CBS/Telegraaf