ANWB: Autobelastingen niet omhoog

Maximum is volgens ANWB bereikt

Nederland behoort tot de top van Europa, als het gaat om het betalen van de meeste belasting voor een auto. Dat blijkt uit onderzoek van Leaseplan. ‘De autobelastingen kunnen echt niet nóg meer omhoog,’ aldus een woordvoerster van de ANWB.

Van al het geld dat Nederlandse autobezitters gebruiken voor hun auto, gaat 28 procent rechtstreeks naar de schatkist. In de rest van Europa is dat gemiddeld twintig procent. Daarmee is Nederland een van de koplopers als het gaat om autobelastingen, met een totaalbedrag van 22 miljard euro, aldus Leaseplan. Volgens de ANWB is het maximum bereikt.

Dieselrijden kost in Nederland 695 euro per maand

Nederlandse dieselrijders zijn van alle Europeanen per maand het meest kwijt: 695 euro. Wie benzine tankt, is alles bij elkaar 614 euro per maand kwijt. Daarbij is de afschrijving meegeteld. Die afschrijvingskosten zijn volgens Leaseplan namelijk ook hoog. We staan wat dat betreft in de top 4 van de 24 landen die in het onderzoek meedoen. Die hoge afschrijving komt door de hoge aanschafkosten van een auto in Nederland. Vooral in Oost-Europese landen, zoals Hongarije, Tsjechië en Roemenië, zijn de maandelijkse kosten voor het bezit van een auto significant lager en soms wel de helft van de kosten in Noord-Europese landen.

Alles over autobelastingen