ANWB: diesels ook in Nederland schoner maken

In navolging terughaalactie Duitsland

Ruim 5 miljoen dieselauto’s worden in Duitsland door de grote autofabrikanten teruggehaald voor een software-update. Door de update worden de diesels minder vervuilend. De ANWB wil dat ook in Nederland dieselauto’s op deze manier schoner worden gemaakt.

Diesel tanken

'Voor Duitsland hebben de grote autofabrikanten nu hun verantwoordelijkheid genomen (de fabrikanten betalen de software-update - red). Het lijkt me heel erg onwaarschijnlijk dat dit niet verder zal doordringen in de rest van Europa', zegt Ferry Smith, manager Algemeen Ledenbelang van de ANWB. In Berlijn kwamen vorige week vertegenwoordigers van de auto-industrie en de politiek bijeen. De Duitse regering heeft met de autoindustrie afspraken gemaakt naar aanleiding van het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Dat gesjoemel is niet beperkt gebleven tot Volkswagen en was derhalve aanleiding voor de Duitse regering om alle Duitse autofabrikanten op het matje te roepen. 

Dieselrijder moet weten waar hij aan toe is

De ANWB heeft aangegeven dat het aanbod van de fabrikanten in Duitsland om de software-update uit te voeren, ook in Nederland beschikbaar zou moeten zijn. Het is niet zo dat alle Nederlandse dieselrijders verplicht moeten worden een update uit te voeren, maar de consument zou wel de keuze voorgelegd moeten krijgen, zo vindt de Bond. Dat zou niet beperkt moeten worden tot Duitsland. De ANWB-woordvoerder pleit ervoor dat ook in Nederland de overheid, het bedrijfsleven en consumentenorganisaties om tafel gaan. 'Om zo een duidelijk beeld te krijgen van de plannen voor de toekomst. Want ook de dieselrijder moet weten waar hij aan toe is.'