Euro NCAP crasht Fiat Doblò en BMW 5-serie

Sterrenshow nieuwste BMW 5-serie

In een onafhankelijk uitgevoerde botsproef van Euro NCAP haalde de nieuwe BMW 5-serie onlangs de maximaal haalbare vijf sterren. Vooral de voetgangersveiligheid was bijzonder goed. Voorts is de Fiat Doblò gecrasht. Die haalde drie sterren.


Voetgangersveiligheid BMW indrukwekkend

De BMW 5-serie scoorde tijdens de botsproeven op alle crashonderdelen goede bescherming, zo concludeert Euro NCAP. Een test op een proefbaan toonde volgens de onafhankelijke instantie aan dat het autonome remsysteem de bestuurder effectief helpt. Dit systeem grijpt zelfstandig bij een dreigende botsing. Daarbij 'ziet' het systeem ook voetgangers, zoals op bovenstaande video duidelijk wordt (op 02:44 min, om precies te zijn). 'De BMW 5-serie maakt vooral indruk als het om voetgangersveiligheid gaat’, zo meldt Euro NCAP.

De BMW 5-serie sleepte dan ook gemakkelijk de maximaal haalbare score van vijf sterren in de wacht. De vele veiligheidssystemen op de BMW laten volgens topman Michiel van Ratingen van Euro NCAP zien, hoe actieve veiligheid in auto's in de nabije toekomst eruit zal zien.

Doblò toont ware leeftijd

De Fiat Doblò is inmiddels dertien jaar op de markt. Euro NCAP nam de jongste, gefacelifte versie – stammend uit 2015 – onder de loep. De Fiat Doblò wordt ook verkocht als Opel Combo. De drie behaalde sterren in de botsproef laten volgens Euro NCAP de ware (hoge) leeftijd zien van de Fiat. ‘De Opel Combo is in 2015 niet gefacelift, dus de verwachting is dat die auto nog lager scoort’, aldus Euro NCAP. 'Maar Opel heeft zijn ogen op de toekomst gericht en ontwikkelt momenteel samen met de nieuwe eigenaar PSA (Peugeot. Citroën) een opvolger van de Combo. Die hopen we begin volgend jaar te testen’, aldus Van Ratingen.

Bekijk de testresultaten (pdf)

Crashresultaten BMW 5-serie
Crashresultaten Fiat Doblò