Dubbel gevoel nieuwste Euro NCAP-scores

SsangYong en Suzuki scoren slechter zonder optionele veiligheidssystemen

Bij Euro NCAP letten ze extra goed op de aanwezigheid van een zelfstandig remsysteem, rijstrookasisstentie en een snelheidsbegrenzer.

Twee veiligheidssterren. Dat is wat het scheelt wanneer je de Suzuki Ignis uitrust met een optioneel veiligheidspakket. Dat bestaat uit een autonoom noodremsysteem en rijstrooksignalering. Zonder de accessoire blijft de nieuwe Japanse crossover steken op drie sterren, met behaalt hij het maximum aantal van vijf.

Andere testkandidaten als de Audi Q2, Hyundai IONIQ en Ford Edge behalen zonder kunstgrepen die topscore. Veiligheidssystemen in auto’s vergroten de verkeersveiligheid aanzienlijk. De beoordeling van deze systemen vormt dan ook een belangrijk onderdeel in de huidige Euro NCAP botsproeven.

Extra goed opletten

Sinds 2016 kunnen auto’s waarbij bepaalde veiligheidssystemen alleen optioneel verkrijgbaar zijn, twéé beoordelingen krijgen. Eentje voor de standaard veiligheidsuitrusting en een met de eventuele extra’s. Bij Euro NCAP letten ze extra goed op de aanwezigheid van een zelfstandig remsysteem, rijstrookasisstentie en een snelheidsbegrenzer. De botsproefinstantie hoopt dat steeds meer fabrikanten die systemen daardoor standaard zullen gaan meeleveren.

Hekkensluiters zijn ditmaal de SsangYong Tivoli en de daarvan afgeleide zevenzitsversie de XLV. De compacte crossover valt optioneel weliswaar met een noodremsysteem uit te rusten, maar verder heeft de veiligheidsuitrusting van de Koreaan weinig om het lijf. Met het optionele noodremsysteem kwam de auto uit op vier sterren.

Bekijk hier de botsproefresultaten van de Audi Q2

Bekijk hier de botsproefresultaten van de Ford Edge

Bekijk hier de botsproefresultaten van de Hyundai IONIQ

Bekijk hier de botsproefresultaten van de SsangYong Tivoli in de standaarduitvoering

Bekijk hier de botsproefresultaten van de SsangYong Tivoli met optionele veiligheidsuitrusting

Bekijk hier de botsproefresultaten van de Suzuki Ignis in de standaarduitvoering

Bekijk hier de botsproefresultaten van de Suzuki Ignis met optionele veiligheidsuitrusting