Tien goedkope auto's voor jongeren

Vijf keer nieuw, Vijf keer occasion

Je bent jong en je hebt net je rijbewijs. Gefeliciteerd, nu nog een auto! De ANWB zet er tien op een rij die ‘betaalbaar’ zijn (oké, voor zover dat kan want auto’s zijn duur): vijf occasions tot 2.500 euro en vijf gloednieuwe. En we vertellen je waarop je goed moet letten bij zowel de aanschaf van een fonkelnieuwe als bij auto’s tot 2.500 euro.

5 Occasions voor jongeren tot 2.500 euro

Fiat Panda (2003-2011)

fiat panda 2003De tweede generatie van de Fiat Panda is ongekend populair. Volgens de Wegenwacht is het een kwalitatief erg goede auto. En er is een enorm aanbod dus je vindt er altijd eentje die bij je (portemonnee) past. Je zult het misschien niet geloven maar je kunt met vier volwassen prima zitten in de Panda. Dus, wie is vanavond de BOB?
Lees de testresultaten van de Fiat Panda

Ford Ka (1997-2008)

ford kaJe vindt hem superleuk of foeilelijk. Wat je er ook van denkt, in een Ka beken je kleur! Een hip ding dat goed betaalbaar is in zowel aanschaf als gebruik. Er is wel een adder onder het gras: hij kan flink roesten op plekken waar je dat niet kunt zien.
Hier lees je waarop je nog meer moet letten.

Mazda MX-5 (1998-2006)

mazda mx 5De Mazda MX-5 geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Lekker met het kapje open de zon tegemoet. Nadeel: je kunt maar één vriend(in) meenemen want het is een tweezitter. Grootste voordelen: er is een enorm aanbod en ze zijn heel erg betrouwbaar. Kijk wel goed of de cabriokap nog intact is want vervangen kost serieus geld.
Lees de autotest van de Mazda MX 5

Honda Civic (1995-2001)

honda civic 1996Sinds jaar en dag is de Honda Civic populair bij jongeren. Hij ziet er lekker sportief uit en is erg betrouwbaar. Let er wel op dat je een Civic kiest waaraan niet achteraf allerlei spoilers zijn geschroefd. Vaak hebben dat soort auto’s een zwaar leven achter de rug. Onderdelen van Honda’s zijn soms wat duurder dan gemiddeld, maar er gaat niet vaak wat stuk.
Lees meer over het kopen van een tweedehands Honda Civic

Nissan Almera (1995-2008)

nissan almera 2002Oké, hij heeft niet bepaald het uiterlijk van een batmobile. Maar de Nissan  Almera is tóch een auto die zeer het overwegen waard is. De Wegenwacht zegt letterlijk over de Almera:  ‘Hier zijn we gauw klaar mee. De Almera onderschrijft de kenmerkende, vrijwel onkreukbare betrouwbaarheid van Japanse auto’s.’ Oftewel: geen gezeur, gewoon lekker rijden!
Lees meer over het kopen van een tweedehands Nissan Amera

Kopen tot 2.500 euro: Hierop moet je letten

Bij de aanschaf van een auto tot 2.500 euro begeef je je op glad ijs. Er is voor dat geld heel veel rommel te koop. Toch kun je ook gewoon nog goede exemplaren vinden.

Regel 1: Ga niet voor de populaire compacte auto’s zoals de MINI en de VW Polo. Die zijn immers duur, want erg populair. Oftewel, als je een goedkoop exemplaar vindt is er waarschijnlijk iets mis mee.

Regel 2: Als het te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Zoek liever door en gebruik je gezonde verstand.

Regel 3: Laat de auto van je keuze keuren. Of neem op z’n minst iemand mee die verstand heeft van auto’s. Het ene exemplaar is het andere niet. Shoppen heeft dus zin. Wees geduldig.

Regel 4: Bij een particulier kopen brengt meer risico’s met zich mee dan kopen bij een handelaar of dealer. Probeer bij die laatste twee (iets van) garantie te krijgen en op de prijs af te dingen.

Regel 5: Laat je geen dure verzekering aansmeren. WA verzekeren is goed genoeg want je auto is in geval van schade al snel erg weinig tot niets meer waard. Dan heb je dus voor niks een hoge premie betaald. Overweeg wel een inzittendenverzekering!

Regel 6: Een hoge kilometerstand leidt tot een lage prijs, maar ook tot (veel) meer onderhoud. In deze prijsklasse zijn de km-standen vaak aan de hoge kant, maar blijf weg bij de echt ‘intergallactische’ km-standen (zeg maar alles boven de 225.000 km).

Lees meer over occasion kopen tot 2.500 euro. Met nog 10 goedkope occasions

 

5 Nieuwe auto’s voor jongeren

Toyota Aygo/Citroen C1/Peugeot 108

citroen c1 2015

De nieuwe Toyota Aygo is dé stadsauto van dit moment. Niet alleen is het wagentje in verregaande mate aan je eigen smaak aan te passen, hij is ook erg efficiënt in gebruik. De Citroën C1 en Peugeot 108 zijn onderhuids identiek aan de Aygo. De C1 is trouwens de goedkoopste van dit trio.
Lees de autotest van de Toyota Aygo

Fiat Panda

fiat panda 2015

De Panda is een prima rijdende, ruime auto. Vooral in stadsverkeer is hij lekker wendbaar. De nieuwste generatie motoren is zuinig. Verder zijn Panda’s waardevast, dus als je hem weer wegdoet krijg je er nog redelijk wat voor terug.
Lees de autotest van de Fiat Panda

Dacia Sandero

dacia sandero 2015

Boring (saai)? Misschien ja, maar je krijgt wel flink wat ruimte als je een Dacia Sandero koopt. En hij is allesbehalve duur in aanschaf en gebruik. De auto deelt veel van zijn onderdelen met de Renault Clio, maar is een stuk beter geprijsd. Staat tegenover dat die Clio dan weer iets verfijnder rijdt en wat waardevaster is.
Lees de autotest van de Dacia Sandero

Renault Twingo

renault twingo 2015

De nieuwste Twingo is het resultaat van een samenwerking met Smart. Hij heeft de motor achterin waardoor er wat meer binnenruimte is ontstaan. De Renault stuurt weliswaar wat licht, maar eenmaal in de stad heb je daar alleen maar profijt van. Wel is de auto achter hard gedempt en de beenruimte achterin is nog steeds beperkt.
Lees de autotest van de Renault Twingo

Seat Mii

seat mii ecofuel 2015

De Seat Mii is technisch identiek aan de VW Up! en de Skoda Citigo. Financieel maakt het niet zoveel uit welke van de drie je kiest. Wij vinden de Seat er het leukst uitzien. Zorg wel dat je airco op de Mii koopt, dat scheelt over een paar jaar namelijk aardig in de inruilwaarde.
Lees de test van de Seat Mii

 

Een nieuwe auto kopen: hierop moet je letten

Er zijn flink wat aspecten waarop je moet letten bij het kopen van een auto.
Hier vind je alles over het kopen van een nieuwe auto


Gratis Wegenwacht voor alle geslaagden

Ben je net geslaagd voor je rijbewijs? Dan krijg je van ons een jaar lang gratis Wegenwacht Service. Pak nu je gratis Wegenwacht Nederland Instap. Daarnaast krijg je, als je 24 jaar of jonger bent, met Jongerenvoordeel hoge korting op Wegenwacht. Bovendien heb je 4x per jaar recht op pechhulp in twee verschillende auto's.