Minister zet in op zelfrijdende auto

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil dat Nederland een voortrekkersrol gaat vervullen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Daarvoor moet grootschalig testen met deze auto’s op de Nederlandse wegen mogelijk gemaakt worden.

Voertuigen nemen gaandeweg al steeds meer onderdelen van het rijden van de bestuurder over. Zo parkeren bepaalde auto’s al automatisch in en komen er ook steeds meer modellen die zijn voorzien van allerhande assistentiesystemen zoals een automatisch noodremsysteem dat ingrijpt als je ergens tegenaan dreigt te rijden.

Google carVoor verdergaande toepassingen waarbij de bestuurder het rijden helemaal aan de auto overlaat zijn de mogelijkheden binnen de bestaande wetgeving nog beperkt. Om testritten op de openbare weg juridisch mogelijk te maken, moet bestaande regelgeving worden aangepast. Schultz wil een voorstel hiertoe begin 2015 naar de Tweede Kamer sturen.

Schultz: 'De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu.'

Ook wil de minister internationaal het initiatief nemen voor de aanpassing van de regels voor de grootschalige introductie van zelfrijdende en -communicerende auto’s. Samen met de Nederlandse automotive sector, kennisinstellingen en de auto- en truckfabrikanten wil ze bovendien een internationaal netwerk opbouwen voor de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s.

Lees ook wat de ANWB doet aan auto-innovatie