ANWB: Autobelastingen niet verder omhoog

De autobelastingen mogen niet verder stijgen. Ook moeten ze eerlijk, evenwichtig en toekomstbestendig worden ingericht, opdat iedereen in de toekomst naar rato meebetaalt. Dat staat in de visie Autobelastingen ‘Elke reis de juiste prijs’ van de ANWB.

Aanbieden visie autobelastingen

Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, overhandigde deze visie aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Staatssecretaris Wiebes stelt dit jaar een nieuwe Autobrief op waarmee de autobelastingen voor de komende jaren worden vastgelegd. De ANWB grijpt deze gelegenheid aan om de onvolkomenheden van het huidige systeem opnieuw onder de aandacht te brengen en met haar visie oplossingen aan te reiken.

Ingewikkeld

Het huidige autobelastingstelsel is erg ingewikkeld en ondoorzichtig vanwege de stapeling aan verschillende belastingen en alle bijzondere regelingen. Het is voor de automobilist niet meer te volgen en het is ook niet uit te leggen.

Daarbij is het huidige stelsel ook niet toekomstbestendig. Er komen namelijk steeds meer auto’s die niet meer op fossiele brandstoffen rijden, maar gebruik maken van hybridetechniek of volledig elektrisch zijn. Dit zet de inkomsten op accijnzen onder druk en werpt de vraag op hoe deze auto’s in de toekomst gaan bijdragen.

Lees de samenvatting van de visie
Of lees het volledige document (pdf)
Alles over autobelastingen