Slechte banden bij ruim 40% personenauto's

Veel automobilisten (41%) rijden met tenminste één band die beschadigd of versleten is. Bij 9% komt daardoor zelfs de verkeersveiligheid in gevaar. Dat zegt brancheorganistie VACO.

Staat banden verontrustend

De VACO heeft de staat van personenwagenbanden in Nederland nu twee keer onderzocht. Eerst in oktober 2012 en zojuist in juni 2013. Volgens de VACO zijn de resultaten opnieuw verontrustend. Zo zijn er 1,8 miljoen auto's met tenminste één beschadigde band. En 730.000 personenwagens zijn door de slechte staat van de banden zelfs een gevaar op de weg.

Banden met te weinig profiel

Uit de steekproef van de VACO blijkt ook dat een klein deel van de personenauto's banden heeft met te weinig profieldiepte.Het zou gaan om 250.000 auto's. Ook blijken ruim 400 duizend auto's in juni nog steeds op winterbanden te rijden.

Zie ook: Met winterbanden de zomer door, kan dat?

 1 procent ongevallen door slechte banden

Ook de ANWB erkent dat er aandacht nodig is voor de kwaliteit van personenautobanden. Maar niet alle schades aan banden hebben direct invloed op de verkeersveiligheid. Uit cijfers van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat zo'n 1 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door slechte banden. Veel 'bandenkwalen' zullen bovendien  aan het licht komen bij reguliere beurten of bij de APK. Extra maatregelen zoals bijvoorbeeld het verscherpen van de eisen bij de APK zijn volgens de ANWB dan ook niet nodig.

Crisis

Volgens de VACO heeft de slechte staat van onderhoud te maken met de economische crisis. Een kwart van de autobezitters vervangt door de economische omstandigheden de banden later dan noodzakelijk. Daarnaast blijkt dat veel automobilisten zich maar weinig druk maken om hun autobanden. Ruim 57% controleert de bandenspanning hooguit een of twee keer per jaar. Dat zou eigenlijk maandelijks moeten, vindt de VACO. Met een onjuiste spanning slijten de banden meer. Bovendien is het funest voor de rijeigenschappen en het brandstofverbruik.

Zelf uw bandenspanning en profieldiepte controleren