Euro NCAP maakt klassewinnaars bekend

Ford scoort drie maal

Bij Euro NCAP werden vorig jaar 36 auto's op hun veiligheid beoordeeld, in zeven categorieën. Dat leverde acht veiligste jongetjes van de klas(se) op. En drie daarvan dragen het Ford-logo. De absoluut beste was de Volvo V40.

Opvallend is dat niet steeds de gebruikelijke verdachten scoren: een Renault, een Fiat en een Hyundai scoorden over de hele test (bescherming volwassen inzittenden, idem voor kinderen, veiligheid voor voetgangers en de aanwezigheid van veilige systemen) maximaal en haalden dus vijf sterren. Natuurlijk staan er ook een Volvo en een BMW in het lijstje. Dat ziet er als volgt uit: 

Renault Clio vijf sterren Renault Clio

Supermini 

Volvo V40 vijf sterren Volvo V40

Kleine gezinsauto

BMW 3-serie vijf sterren BMW 3-serie

Grote gezinsauto

Fiat 500L vijf sterren Fiat 500L

Kleine MPV

Ford B-Max vijf sterren Ford B-Max

Ook kleine MPV

Ford Kuga vijf sterren Ford Kuga

Kleine4x4

Hyundai Santa Fe vijf sterren Hyundai Santa Fe

Grote 4x4

Ford Transit Connect vijf sterren Ford Transit Custom

Zaken- en familiebusje

 

De absoluut hoogste score was voor de Volvo V40. De Fiat 500L en de Ford B-Max scoorden gelijk. De laagste scores waren voor de Jeep Compass en de Renault Trafic, die beide niet verder kwamen dan twee sterren.

Runners up

De tweede plaatsen zijn supermini Ford Fiesta, kleine gezinsauto Opel Mokka, grote gezinsauto Volvo V60 plug-in hybride, de kleine 4x4 Subaru Forester en de grote 4x4 Range Rover. De busjes deden voor het eerst mee. Hier was de tweede plek voor de eeneiige drieling Fiat Scudo/Citroën Jumpy/Peugeot Expert, die overigens niet verder kwam dan drie sterren.