Eerste autotest Kia Optima Hybrid

Prijs vanaf € 28.995, nu in de showroom

Een luxe slee voor onder de 30 mille en nog hybride ook: de Kia Optima Hybrid is het best bewaarde geheim van het zakelijke segment.

 Kia Optima Hybrid

Type auto en prijs

Eind 2011 maakte de Kia Optima zijn debuut op de Nederlandse markt. Hoewel de futuristisch ogende sedan een koppendraaier van jewelste is, zie je de auto nog niet zo veel. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen nu de Optima voor net geen 30 mille beschikbaar is met een hybride aandrijflijn.

 

Kia Optima Hybrid voorzijde Kia Optima Hybrid interieur Kia Optima Hybrid achterzijde

Hoe rijdt de Kia Optima Hybrid?

Het is meteen een van de krachtigste hybrides die je voor dit geld kunt kopen: zijn 2,0-liter benzinemotor levert in combinatie met de elektromotor een vermogen van maar liefst 190 pk. Een stoplichtsprinter kun je het echter niet noemen: de Optima is met 1459 kilo al geen lichtgewicht, maar het batterijpakket van de Hybrid legt nog eens 103 kilo extra in de schaal. Pas wanneer je het gaspedaal nadrukkelijk intrapt, toont hij zijn weinig duurzame kant. In het dagelijks gebruik is het vooral een fijne reisauto. Regelmatig rijd je nog volledig elektrisch ook, ongeacht je snelheid. Maar de Kia houdt dat maar eventjes vol; voor je het weet, springt de brandstofmotor alweer bij.


De Kia Optima Hybrid van binnen

Echo! De Optima is een lel van een sedan en dat resulteert in een limousine-achtige binnenruimte. Op de kofferbak na: die valt tegen, omdat het accupakket bijna de helft van de beschikbare ruimte opslokt. Gelukkig maken de uitrusting en afwerking een hoop goed. Standaard is de Optima Hybrid al uitgerust met onder meer 16-inch lichtmetalen wielen, dual zone airconditioning, cruise-control en een uitgebreid audio-systeem. Kies je voor de Super Pack-uitvoering waar wij mee reden, dan komen daar nog eens een navigatiesysteem, lederen bekleding en stoelverwarming voor alle zitplaatsen bij. Alleen een panoramadak stond nog op de optielijst. Ben je boven de 1,90 meter, dan laat je dat ook zo: als lange bestuurder zit je anders krom achter het stuur.

De Kia Optima Hybrid en het milieu

Kia heeft sinds de introductie van de Optima Hybrid de CO2-uitstoot alweer weten te verlagen, van 123 tot 119 gram CO2 per kilometer; genoeg voor een A-label, maar niet genoeg om binnen de gewilde 14 procent bijtelling categorie te vallen. Zakelijke rijders betalen nu 20 procent.

Conclusie

Doe je huiswerk als je op zoek bent naar een hybride zakenauto: er is inmiddels veel meer te koop dan alleen de Toyota Prius. De Kia Optima Hybrid is nauwelijks duurder en biedt meer interieurruimte, uitrusting én garantie (ook de Optima profiteert van de 7 jaar garantie van de Koreaanse autobouwer). Bovendien rijd je in iets bijzonders. In ieder geval totdat de rest van Nederland ontdekt wat voor goed bewaard geheim deze Kia is.

Lees ook onze uitgebreide test van de dieselversie van de Kia Optima