Verkoopcijfers elektrische auto's derde kwartaal 2012

Plug-in hybrides winnen van volledig elektrische auto's

De verkoop van plug-in hybride auto’s neemt een voorsprong op de verkoop van volledig  elektrische auto’s. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van elektrische auto's voor het derde kwartaal van 2012. VWE Trendweb, een leverancier van voertuiginformatie en –documentatie, vergeleek de verkoopprestaties van twaalf elektrische en plug-in hybride auto's.

Opel Ampera

De absolute verkooptopper blijft de Opel Ampera. Van deze elektrische auto met range extender verkocht Opel dit jaar 1.926 stuks in Nederland. Nummer twee is de Toyota Prius Plug-in waarvan dit jaar 610 stuks de showroom uit reden. Ook in september scoorde Opel een stuk beter dan concurrent Toyota, met 236 tegen 185 verkochte auto's. De Japanse plug-in hybride kwam overigens pas in juni op de markt en heeft dus een aantal maanden achterstand op de Duitse autofabrikant. De Chevrolet Volt maakt de top drie in 2012 compleet, maar doet het in Nederland met 205 verkochte auto's een stuk minder dan zijn Europese broer. Een opvallende vermelding is de Fisker Karma. Van deze luxe auto met range extender werden er dit jaar 134 stuks verkocht.

Nissan Leaf

Van de volledig elektrische auto's scoort de Nissan Leaf het beste, met 164 verkochte auto's in 2012, waarvan 13 in de afgelopen maand. De Leaf wordt op de voet gevolgd door de Peugeot iOn (137 in 2012, 28 in september). De Renault Fluence Z.E. maakt de top drie compleet met 111 verkopen in 2012, waarvan 4 in september. De tweelingbroeders van de iOn zijn de Mitsubishi I-MiEV (13 in 2012, nul in september) en de Citroen C-Zero (89 in 2012, waarvan 19 in september). Zij volgen op gepaste afstand. Verder is opvallend dat van de Smart Fortwo Electric Drive na januari geen enkele auto meer is verkocht.

 

 ‘Chevrolet koploper elektrische automarkt’

BMW gaat elektrische auto’s verkopen via internet

Volt best verkochte plug-in in Amerika