Elektrische auto goedkoper in onderhoud

Zo'n 35% minder onderhoudskosten dan voor traditionele auto's

De elektrische auto is 35 procent goedkoper in onderhoud dan brandstofauto's. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Institut für Automobilwirtschaft (IFA). De elektrische auto mag dan duurder zijn in aanschaf, in de werkplaats is de EV voordeliger dan de brandstofauto.

Onderhoud elektrische auto

Onderhoud en reparatie aan diesels en benzine auto's kost in acht jaar rond de 3.650 euro, bij gemiddeld 8.000 kilometer per jaar. Bij een elektrische auto met dezelfde leeftijd en hetzelfde aantal kilometers, ligt dit bedrag volgens de Duitse onderzoekers rond de 2.350 euro.

Waarom de elektrische auto in onderhoud een stuk voordeliger is, is duidelijk. Een EV heeft geen verbrandingsmotor en daarmee minder slijtagedelen, er hoeft geen olie ververst te worden en er zijn geen koppeling en uitlaat aanwezig. Daarnaast zorgt het regeneratieve remvermogen van de elektrische auto ervoor dat de remmen minder snel slijten.

ANWB Elektrisch

Het onderhoud van de elektrische auto vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. De ANWB stuurde afgelopen zomer het personeel op 'elektrische cursus'. Ruim 800 wegenwachters trainden uitgebreid op het helpen van EV's met pech.

Wegenwachten gaan elektrisch