NS vergelijkt CO2-uitstoot trein met auto

In samenwerking met Milieu Centraal

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben samen een CO2-vergelijker ontwikkeld. Bij de reisplanner van NS is direct te zien hoeveel CO2-uitstoot een treinreis heeft in vergelijking met (elektrische) auto's

NS CO2-vergelijker

De CO2-vergelijker van de NS zet treinreizen en autoritten - op conventionele brandstoffen, elektrisch en hybride - naast elkaar. De CO2-gegevens zijn berekend door Milieu Centraal. Van Utrecht naar Amsterdam, een rit van circa 39 kilometer, stoot een trein volgens de vergelijker gemiddeld 1,2 kg CO2 uit, een kleine elektrische auto komt tot 1,8 kg CO2. Een compacte benzineauto komt maar liefst tot een uitstoot van 4,8 kg CO2. Lokaal stoot de volledig elektrische auto natuurlijk helemaal niets uit, de opwekking van stroom is dus naar alle waarschijnlijkheid in het vergelijk meegenomen. Waar niet aan is gedacht, is dat een elektrische auto ook op zonne-energie kan rijden.

Lopen en fietsen

In alle gevallen blijkt reizen met de trein schoner dan reizen met de (elektrische) auto. De NS en Milieu Centraal geven toe dat lopen en fietsen de meest milieuvriendelijke manier van reizen zijn. Maar volgens beide partijen is dat boven de 20 kilometer geen 'serieus alternatief'.

Dagelijks bezoeken ongeveer 175 duizend mensen de reisplanner van NS om hun treinreis uit te stippelen. Door de CO2-vergelijker op deze prominente plek te plaatsen, hoopt de vervoerder dat mensen bewuster worden van duurzaamheid en milieuvriendelijk vervoer. De laatste vier jaar is de CO2-uitstoot van het reizen per trein met 20 procent verbeterd. Nog dit decennium wil de NS klimaatneutraal opereren.

> Schiermonnikoog krijgt zes elektrische BYD K9-bussen

> Superbus Wubbo Ockels mag de openbare weg op

> GroenLinks wil openbaar vervoer op waterstof stimuleren

Tip: Het laatste autonieuws in uw mailbox!

Op de hoogte blijven van het laatste autonieuws, verkeersnieuws, handige tips en aantrekkelijke aanbiedingen? Meld u dan nu aan en ontvang de nieuwbrief elke twee weken gratis in uw mailbox!

> Schrijf u nu in!