Eerste autotest Audi A3 Sportback

Prijs vanaf € 26.900, in de showroom: februari 2013

De driedeurs versie van de nieuwe Audi A3 is er al sinds augustus. Nu komt dan ook de vijfdeurs, die uiteraard weer Sportback wordt genoemd. Hij biedt extra ruimte achterin.    

Audi A3 SportbackType auto en prijs

De A3 van de derde generatie heeft technisch veel overeenkomsten met de nieuwste VW Golf. Maar Audi is wel het premium merk binnen het VW concern. Dus is de A3 net even luxer, chiquer én duurder dan de Golf. Een concurrent voor de BMW 1-serie, Mercedes A-klasse of de Volvo V40. Naast de driedeurs A3 is er nu ook weer een vijfdeurs Sportback, die dankzij de langere wielbasis meer ruimte biedt voor de achterpassagiers en bagage. Met 1.4 TSI motor is de Sportback te koop vanaf € 26.900. De 1.6 TDI dieselversie begint bij € 27.500.

Hoe rijdt de Audi A3 Sportback?

De Sportback rijdt precies zoals de driedeurs. Of de Golf. Gewoon heel goed dus. Hij heeft een voorspelbaar bochtgedrag met een lichte en directe  besturing. Vering en schokdemping zijn prima voor elkaar. Je voelt voldoende wegcontact, maar komt tegelijkertijd niets tekort aan veercomfort. De 140 pk 1.4 TSI motor is lekker pittig, maar toch zuinig, want als je rustig rijdt doen twee van de vier cilinders even niet mee. COD heet dat, oftewel cilinder on demand. Een knap stukje techniek, waar je in de praktijk vrijwel niets van hoort of voelt, maar dat wel brandstofbesparing oplevert. Ook de 1,6 liter diesel gaat zeer zuinig met brandstof om. Met een vermogen van 105 pk is het geen echte hardloper, maar hij heeft wel veel trekkracht (250 Nm) en die is al bij een laag toerental volledig beschikbaar.

Audi A3 Sportback 2012 Audi A3 Sportback 2012

De Audi A3 Sportback van binnen

De Sportback is niet gewoon een A3 met twee extra deuren. Hij heeft ook een langere wielbasis dan de driedeurs. De achteras ligt 3,5 cm verder naar achteren. Daardoor hebben de achterpassagiers extra beenruimte. En ook meer hoofdruimte, dankzij de verder doorgetrokken daklijn. De bagageruimte is ook ruim bemeten. Die kan variëren tussen 380 en 1220 liter. Bovendien is de laadvloer met neergeklapte achterbank mooi vlak. En tussen de wielkasten is de laadruimte precies één meter.

Het A3-interieur is heel zorgvudig afgewerkt en heeft een hoge kwaliteitsuitstraling. Heel fraai is het display dat uit het dashboard naar boven komt. Makkelijk te bedienen, want het is een aanraakscherm. Eventueel is het infotainmentsysteem uit te breiden met Audi connect, waardoor je permanent met het internet verbonden kunt zijn. En dat biedt allerlei handige mogelijkheden, zoals het laten voorlezen van je e-mail. Of navigeren met visuele hulp van Google Earth.

Audi A3 Sportback 2012 dashboard Audi A3 Sportback 2012 bagageruimte

De Audi A3 Sportback en het milieu

Door het gebruik van speciale staalsoorten heeft Audi de nieuwe A3 lichter (tot wel 100 kilo) kunnen maken dan zijn voorganger. Dat draagt bij aan een lager verbruik. Maar ook motorisch is er op dat punt winst geboekt, onder meer door het gebruik van een start-stopsysteem.  Zuinigheidstopper is de 1.6 TDI met een verbruik van 3,8 liter en een CO2 uitstoot van 99 gram. Bij de benzinemotoren is de 1.2 TFSI (in de loop van 2013 leverbaar) de zuinigste, met een verbruik van net geen 5 liter per 100 km. Voor de leaserijders – en dat zijn veel Audi-klanten – is het van belang dat de meeste uitvoeringen van de A3 Sporback in de 20% bijtellings groep vallen.

Naast de reeks benzine- en dieselmotoren brengt Audi begin 2014 ook een zuinige en schone aardgasversie van de A3, onder de naam TCNG. Later dat jaar komt er zelfs een plug-in hybride versie van de A3.

Conclusie

Ons enthousiasme over de nieuwe Audi A3 is met de komst van de nieuwe Sportback versie alleen maar toegenomen. Een hoog kwaliteitsgevoel, erg goede rijeigenschappen en uitstekende veiligheidsvoorzieningen had de A3 al. Nu is daar ook nog een flinke hoeveelheid praktische binnenruimte aan toegevoegd.

 Lees ook onze test van de Audi A3 driedeurs