Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Umweltplakette voor Duitse milieuzones

Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones". Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo'n gebied alleen inrijden wanneer je auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan thuisgestuurd.

Milieustickers voor milieuzones in Duitsland Milieuzone Duitsland

Milieuzones

De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die je nodig hebt om die zone in te mogen rijden. Heeft je voertuig niet de getoonde sticker, dan mag je dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlandse registratie, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse, moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen.

Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. De rode sticker heeft dus geen functie meer en wordt niet meer aangeboden.

Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heb je voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Rij je zonder milieusticker een Umweltzone in of is de sticker niet goed zichtbaar aangebracht riskeer je een boete.

Wanneer heb ik geen milieusticker nodig?

Wanneer je buiten de milieuzones blijft, zoals op de snelwegen, dan heb je geen milieusticker nodig.
Verder is in de volgende gevallen / bij de volgende voertuigen geen milieusticker nodig:

  • snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen
  • landbouwtractoren
  • mobiele machines en apparaten
  • werkverkeer
  • voertuigen van hulpdiensten
  • voertuigen van personen met een lichamelijke beperking, in het bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (LET OP: wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatsen).
  • in de EU geregistreerde voertuigen met een historisch kenteken van tenminste 30 jaar oud en voorzien van een "H"-kenteken of rode "07"-kenteken.
  • in Nederland geregistreerde voertuigen met een blauwe kentekenplaat (d.w.z.  een datum eerste toelating van vóór 01-01-1978),  in oorspronkelijke staat of dusdanig gerestaureerd.

Moet ik ieder jaar een nieuwe milieusticker aanschaffen?

Nee, de milieusticker is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. Als je kenteken verandert moet je wel een nieuwe milieusticker aanvragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op het kentekenbewijs.

Milieusticker mlieuzones Duitsland

Welke steden/gebieden?

Klik hier voor een actueel overzicht van steden met Umweltzones en hun omvang op de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Welke eisen voertuig?

Klik hier voor een overzicht van de emissieklassen om te zien of je voertuig in aanmerking komt voor een "Umweltplakette", en zo ja voor welke.

Milieusticker verkrijgbaar in de ANWB winkel

De sticker is in Nederland onder meer verkrijgbaar bij alle ANWB-winkels. Na de aanvraag in de winkel wordt de sticker thuisgestuurd (verzendindicatie is 3 werkdagen). Je moet de sticker persoonlijk aanvragen.

Vergeet niet het kentekenbewijs van de auto mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Heb je een auto met dieselmotor en een retrofit roetfilter (achteraf ingebouwd)? Neem dan de factuur van de inbouw van het roetfilter mee (in verband met typegoedkeuringsnummer van het retrofit roetfilter).

Klik hier voor een overzicht van alle ANWB-winkels

Milieusticker online bestellen

De milieusticker kan je uiteraard ook online bestellen. Hiervoor heb je een scan van het kentekenbewijs nodig.

Bestel milieusticker

In Duitsland kun je de Umweltplakette kopen bij onder andere TÜV-kantoren en tankstations, maar dan moet dit wel een tankstation zijn met een eigen garage/werkplaats die de bevoegdheid heeft om een uitlaatgastest uit te voeren. 

Milieusticker bestellen

Je kunt de milieusticker kopen bij een ANWB winkel of online bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het bestellen van de milieusticker bij de ANWB

Milieusticker Frankrijk

Bestuurders van personenauto's en motoren in Frankrijk zijn sinds 1 januari verplicht om in het gebied binnen de Boulevard Péripherique van Parijs (en verschillende andere steden) een milieuvignet te hebben. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Lees meer over de milieuzones in Frankrijk en het aanvragen van de milieusticker