De handrem gebruiken bij een noodstop: werkt dat?

ANWB Experts zoeken het uit

Bij het maken van een noodstop zet je alle zeilen bij. Je handrem gebruik je alleen niet. Zou je dat wel moeten doen?

Op het ANWB Experts vraag- en antwoordplatform is een vraag binnengekomen over het gebruik van je handrem bij een noodstop. Wat gebeurt er wanneer je niet alleen je voetrem, maar ook je handrem gebruikt? Kan je op die manier wellicht je remweg verkorten?


Eén vraag, meerdere remtests

Onder begeleiding van de Experts gaan onze stagiairs op pad om het uit te zoeken. Ze voeren op een afgesloten oefenterrein meerdere noodstops uit, met en zonder handrem. Maar ze kijken ook of het daarbij uitmaakt of je een elektronische handrem hebt of een mechanisch exemplaar.

De uitkomst? Het aantrekken van de handrem tijdens het rijden valt sterk af te raden. Het levert geen kortere remweg op, maar wel mogelijk slipgevaar. Bovendien is er geen tijd voor, omdat een echte noodstop alle aandacht - en kracht! - van de bestuurder vraagt. Die moet zich met twee handen aan het stuur flink schrap zetten, want voor een geslaagde noodstop - eentje waarbij je optimaal profijt hebt van het antiblokkeersysteem - moet je het rempedaal zo hard mogelijk intrappen.

Heb je ook een vraag voor onze experts? Stel 'm dan op het ANWB Experts Platform. Daarom ben je lid van de ANWB.