Fijne opties voor de wintermaanden

Deze zaken wil je graag op je auto hebben als het kwik richting nul daalt

Wanneer je een auto gaat kopen, of dat nu nieuw of gebruikt is, heb je natuurlijk een wensenlijstje met opties die je graag zou willen hebben. Lichtmetalen wielen, lederen interieur, navigatie of misschien wil je wel per se een open dakje. Er zijn ook opties die autorijden in de wintermaanden een stukje comfortabeler maken. We zetten ze voor je op een rijtje.

Winterbanden

Dat winterbanden in deze lijst staan mag eigenlijk geen verrassing meer zijn. Winterbanden zorgen voor een veiliger weggedrag bij koud weer. Door een betere grip is de remweg veel korter en reageert de auto beter op stuurbewegingen. Je raakt met winterbanden dus minder snel in een slip. Veel mensen rijden op winterbanden, vraag zeker bij aanschaf van een occasion aan de vorige eigenaar of het autobedrijf of een set winterwielen aanwezig is. ANWB test al jaren lang elke winter wat de beste winterbanden zijn, lees er alles over in onze winterbandentest.

Stoelverwarming

Een van de meest onderschatte opties op een auto is stoelverwarming. De verwarming van je auto werkt op de restwarmte van je motor en dus duurt het even -en als het echt koud is duurt dat 'even' een eeuwigheid'- voor er in het interieur een behaaglijke warmte is. Stoelverwarming is elektrisch en werkt veel sneller. Voor je de straat uit bent voel je de warmte al door de zitting en leuning komen. 

Stuurwielverwarming

Het mag misschien een overbodige vorm van luxe lijken, als je net je ruiten hebt staan krabben is dit met stip op één de favoriete optie van je auto. Binnen een mum van tijd heb je weer gevoel in je handen. Als je dit ooit in je auto hebt gehad, wil je nooit meer anders.

Airco

Nee, we zijn niet in de war met fijne opties voor in de zomer, ook in de winter is het fijn om een goed werkende airco in je auto hebben. Airco's zijn namelijk veel sneller met het ontwasemen van de binnenkant van de ruiten dan de gewone blower. Een goed werkende aircoinstallatie blaast veel drogere lucht uit, zodat je in korte tijd weer goed zicht hebt. Daarnaast is het goed voor de conditie van je airco om deze in de winter ook zo nu en dan te gebruiken.

Standkachel

Dit is typisch zo'n optie die je niet vaak affabriek gemonteerd ziet, maar die achteraf wordt ingebouwd. Een standkachel werkt op de benzine of diesel uit je tank en gebruikt daar een heel klein beetje van om het interieur en je motorblok mee voor te verwarmen. Wanneer je zelf nog aan de ontbijttafel zit zet je de verwarming met de afstandsbediening aan en wanneer je een kwartiertje later bij je auto komt is zowel het interieur als de motor al op temperatuur. En dat niet alleen, krabben behoort ook tot het verleden! Omdat een warme motor minder brandstof verbruikt, is het extra verbruik nihil. Je kunt een standkachel ook achteraf laten inbouwen in je nieuwe auto of occasion. Niet goedkoop, wel erg comfortabel.

Vierwielaandrijving

Lange tijd was vierwielaandrijving voorbehouden aan terreinwagens, maar in de jaren '70 van de vorige eeuw lieten Subaru en Audi zien dat ook personenwagens gebaat zijn bij aandrijving op alle wielen. Zeker in winterse omstandigheden heeft een auto met vierwielaandrijving meer grip en bieden ze een veiliger weggedrag. Daar staat tegenover dat auto's met vierwielaandrijving doorgaans duurder zijn en een iets hoger verbruik hebben.

IJskrabber met handschoen

Eigenlijk niet echt een optie van de auto zelf, maar de ijskrabber met geïntegreerde handschoen is een van de beste uitvindingen sinds het gesneden brood. Nooit meer last van bevroren handen of je eigen handschoenen die nog urenlang nat en koud zijn van het gesmolten ijs. Natuurlijk te koop in de ANWB webshop.

Jouw ideale winteroccasion vinden?

Via de occasionzoeker van ANWB vind je gemakkelijk duizenden tweedehands auto's bij BOVAG aangesloten autobedrijven. Van stadsauto tot terreinwagen en alles er tussenin. Benieuwd naar de ruim twintigduizend occasions met stoelverwarming?