Zo vind je een ruime auto voor jouw wensen
Van een flinke kofferbak tot een ruime elektrische auto
Heb je een groot gezin, vervoer je wekelijks het halve voetbalteam of neem je vaak veel spullen mee? Stuk voor stuk redenen om voor een ruime auto te kiezen. Die zijn er in alle soorten en maten. Daarom zetten we verschillende wensen voor een ruime auto op een rij, met een aantal modellen die daar goed bij passen.
Een auto met een ruime kofferbak
De fijnste kofferbak is een vierkante ruimte waarin de wielkasten niet of nauwelijks naar binnen steken. En een heel lage drempel, zodat je jouw spullen er niet overheen hoeft te tillen. Skoda heeft er patent op om in ieder segment waarin ze opereren, de grootste kofferbakinhoud aan te bieden. Of het nu om een Fabia of Superb gaat. Probeer hoe de neerklapbare achterbank werkt: ontstaat er een mooie vlakke laadvloer? Zo niet, dan beperkt dit de laadmogelijkheden. Als doekje voor het bloeden kun je soms onder de laadbodem nog wat spulletjes kwijt.
Een auto met een ruime achterbank
De ruimte tussen de voor- en achterwielen wordt ook wel de wielbasis van een auto genoemd. Hoe groter dat getal, hoe meer ruimte de achterpassagiers tot hun beschikking hebben. De nieuwe Volkswagen Passat heeft bijvoorbeeld een wielbasis van 2.84 meter, in een gedeelte van de markt waar tien centimeter minder gebruikelijk is.
Maar een royale beenruimte is maar de helft van het verhaal. Sommige auto’s hebben een fikse middentunnel, waardoor de derde gordelsluiting op de achterbank er eerder voor de sier zit. Een glazen dak laat een hoop licht binnen, maar beperkt wel de beschikbare hoofdruimte. Hetzelfde geldt voor de wedloop waarin menig autofabrikant verwikkeld is om maar een zo zuinig mogelijke personenwagen af te leveren. Steeds meer auto's worden daarom in de windtunnel ontworpen. Dat komt de ruimte achterin niet ten goede. De eerder aangehaalde Volkswagen heeft daar echter weinig last van: de Duitsers leveren de Passat uitsluitend nog als ruimere stationwagen.
Een ruime zevenzitter
Mensen met een groot gezin zijn in de eerste plaats op zoek naar voldoende zitplaatsen. Het is vandaag de dag al lastig genoeg om een dergelijke personenwagen te vinden, want zevenzitters zijn doorgaans groot en zwaar. Dat heeft een nadelig effect op je maandlasten en het brandstofverbruik. Veel fabrikanten ‘smokkelen’ met twee extra stoeltjes, die je uit de laadbodem van zo’n auto omhoog kunt trekken. Een prima oplossing, maar alleen wanneer je helemaal achterin geen slungelige pubers kwijt hoeft: de beschikbare been- en hoofdruimte is in auto's als de BMW 2 Serie Gran Tourer, Nissan X-Trail en Peugeot 5008 niet om over naar huis te schrijven. Als je stoelen uit het interieur kunt nemen, probeer dat dan. Soms zijn die stoelen loodzwaar en onhandelbaar.
Een goedkope ruime auto
In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw waren zogenaamde ruimtewagens ontzettend populair. Op de tweedehands markt kun je nog steeds voor dit soort modellen terecht: denk bijvoorbeeld aan de Opel Zafira en Renault Espace. De meeste van die occasions hebben een zwaar leven achter de rug, dus het strekt tot aanbeveling vooraf de opmerkingen van de Wegenwacht door te nemen.
Wie tegen een scherpe prijs een nieuwe, ruime auto zoekt, kan niet om de Dacia Jogger heen: een gigantische stationwagen met naar wens 5- of 7 zitplaatsen. Prijzen beginnen bij net geen 25 mille en je kunt zelfs een Jogger kopen met een hybride aandrijflijn. Dan bewijs je zowel jouw gezin als Moeder Natuur een dienst.
Een ruime elektrische auto
Elektrische auto’s zijn goed voor het milieu én jouw portemonnee, omdat er tot 2025 allerhande financiële voordelen voor gelden. Maar het belangrijkste pluspunt van een EV is de gigantische binnenruimte. Omdat elektromotoren minder ruimte innemen dan exemplaren op diesel of benzine en er ook geen plek benodigd is voor een cardanas, zit je achterin een elektrische auto als een vorst.
Roemden we eerder de Volkswagen Passat om zijn enorme wielbasis, de volledig elektrische Hyundai IONIQ 5 gaat daar nog met 16 centimeter overheen. Tegenwoordig kun je ook al terecht voor zevenzitters op stroom. Dat zijn doorgaans kostbare auto’s, maar de Kia EV9 vormt een uitzondering op die regel. Hoewel 70 mille nog altijd een boel geld is, houd je tienduizenden euro’s in je zak in vergelijking met concurrenten als de Tesla Model X en Volvo EX90. En dan kan de Koreaan ook nog eens sneller opladen!
Ruime occasions
Ben je op zoek naar een ruime auto? Op het ANWB occasionplatform vind je een overzicht van het actuele aanbod van tweedehands auto’s. Mét richtprijzen uit de ANWB Koerslijst, maandelijkse kosten, autotests en bevindingen van de Wegenwacht.
Deel deze pagina