Vliegvakantie versus huurauto

Een vergelijking op basis van comfort, tijd en geld

Waar we voorheen zonder na te denken in het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk stapten, is een vliegreis voor velen nu lang niet meer zo vanzelfsprekend. Op vakantie in eigen land dan maar, of is er een goed alternatief voor een gezinsvakantie per vliegtuig naar de zon? Jazeker, en dat is minder duur dan je denkt!

Veel Europese landen hebben hun grenzen weer geopend en luchtvaartmaatschappijen hervatten hun vluchten naar populaire vakantiebestemmingen. Voor de één reden om direct te boeken, maar het kan ook goed zijn dat je twijfelt of vliegen wel veilig en verantwoord is. Als je met de auto op vakantie gaat deel je die ruimte enkel met je eigen gezinsleden en kun je op elk moment weer huiswaarts keren als dat nodig blijkt. Maar dan moet je natuurlijk wel een (geschikte) auto voor de deur hebben staan. Gelukkig kun je zo’n geschikte auto ook gewoon huren. Tijd om eens te vergelijken hoe zo’n autovakantie met gehuurde vierwieler zich verhoudt tot een vliegvakantie.

Reistijd

Ja, met de auto ben je langer onderweg dan met het vliegtuig. Je vliegt in twee uur tijd van Amsterdam naar Montpellier, Zuid-Frankrijk. Met de auto doe je er al snel veertien uur over. Maar is het verschil wel zo groot? Dat valt mee. Bij een vliegreis heb je namelijk reistijd van huis naar Schiphol, dien je twee uur van te voren aanwezig te zijn om in te checken, wacht je na aankomst op je bagage, haal je vervolgens je huurauto op om daarna naar je eindbestemming te rijden. Bij elkaar opgeteld is dat al gauw vier uur extra reistijd, als het niet meer is. Nog steeds sneller dan met de auto, maar niet genoeg om de auto direct af te schrijven.

Comfort

“Ik ga op reis en ik neem mee… niet zoveel, want ik ga vliegen.” Wanneer je met de auto op vakantie gaat hoef je niet te kiezen tussen je slippers en een extra zwembroek, ze kunnen gewoon allebei mee. Zo begint je vakantie al relaxter en heb je ook op bestemming het plezier van wat meer bagage. Ook de reis zelf is comfortabeler, met je gezin in je eigen persoonlijke ruimte, zonder vreemden op de stoel naast je en uren een verplicht mondkapje op. Geen lange rijen voor de bagagecheck, niet eindeloos wachten op je eigen koffers, maar gewoon instappen en met elk uur de bestemming dichterbij zien komen.

Milieu

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar vliegen is minder goed voor het milieu dan dezelfde reis per auto. Ondanks dat je met een grote groep mensen hetzelfde vliegtuig deelt, stoot je per persoon meer uit dan wanneer je met je gezin in een auto naar de Mediterrane kust rijdt. 

Kosten

Wie goed zoekt vliegt voor een prikkie naar de andere kant van Europa, maar wanneer je alle kosten bij elkaar op gaat tellen is vliegen al lang niet meer spotgoedkoop. Twee grote koffers mee, parkeren op Schiphol, eten en drinken op het vliegveld, de teller loopt al snel op. Onderstaande berekening hebben we gemaakt voor een tweeweekse vakantie voor twee volwassenen en twee kinderen naar Montpellier begin augustus.

 
Vliegvakantie  
4x vliegtickets Amsterdam - Montpellier
Vanaf € 155,- p.p. directe vlucht, excl. ruimbagage, Air France
€ 620
2x Ruimbagage € 100
Parkeerkosten Schiphol P3 € 92,50
Huurauto op bestemming
Opel Astra, via ANWB.nl
€ 515
Benzine op bestemming € 100
Totaal € 1427,50

 

Autovakantie  

Huurauto
Ford Focus Stationwagon, via ANWB.nl

€ 698
Benzine heen- en terugreis
2432 km / 9,8 km (verbruik) = 248,2 liter * € 1,60
€ 397,12
Tolkosten € 120
Benzine op bestemming € 100
Totaal € 1315,12

Natuurlijk zal deze berekening per situatie en bestemming verschillen, maar het vooroordeel dat met een huurauto op vakantie gaan veel duurder is dan met het vliegtuig kan wel de prullenbak in. Bereken aan de hand van deze kostenposten zelf eens hoe het plaatje er in jouw situatie uitziet, wie weet is die zonvakantie aan de Mediterrane kust dit jaar tóch een optie!

Goed om te weten: geen gedoe

De prijzen van huurauto's bij de ANWB zijn all-inclusive. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er achteraf kosten bijkomen. De prijs is inclusief een tweede bestuurder. Jij en je partner kunnen dus afwisselen! Ook hoef je geen rekening te houden met het aantal kilometers dat je rijdt, dat is onbeperkt. Naast het comfort van je eigen ruimte hebben, hoef je je ook niet druk te maken als je pech krijgt. Je kunt namelijk rekenen op pechhulp en je hebt geen eigen risico’s bij schades en diefstal.

Meer informatie

Bekijk ook

Deze zomer de grens over
Autohuren met je creditcard
Autohuur in Nederland
Autohuur op vakantie