Voetgangersveiligheid en ergernissen

Wat je moet weten voor veilig elektrisch rijden

Hoe veilig is elektrisch rijden? En gelden er nog speciale (verkeers)regels wanneer je in een elektrische auto de weg op gaat? Wij vertellen wat je moet weten.

Fiets- en voetgangersveiligheid

fietsersElektrische auto’s zijn zo stil, dat ze niet gehoord worden door andere weggebruikers. Dat is iets om rekening mee te houden. Fabrikanten als Renault en Kia voorzien hun elektrische modellen daarom van een kunstmatig geluid bij snelheden onder de 30 kilometer per uur. Op die manier komen voetgangers en fietsers binnen de bebouwde kom minder snel voor verrassingen te staan.

Ergernissen

Inmiddels rijden er zo’n 40.000 elektrische auto’s rond in Nederland. De eigenaren lopen tegen ergernissen aan van en met de bestuurders van brandstofauto’s, maar ook met andere EV-bezitters. Wij hebben wat van die ergernissen benoemd en geven tips zodat iedereen zich plezierig door het verkeer kan begeven.

Parkeren

elektrische auto opladenZet je brandstofauto niet op een laadplek

Hoewel semi- en volledige elektrische wagens inmiddels vertrouwd zijn in het straatbeeld, komt het nog geregeld voor dat er een brandstofauto op een laadplek parkeert. Laadpalen zijn de tankstations voor elektrische auto’s. Eigenaren kunnen niet zomaar overal terecht voor hun stroom: heb je zelf geen elektrische auto, laat deze plekken dan vrij.

Wanneer je jouw elektrische auto niet kunt opladen omdat er een brandstofauto op de laadplek staat, is dat erg vervelend. Een briefje achterlaten kan helpen bewustzijn te creëren, maar houdt de toon wel netjes.

Parkeer een (zo goed als) volle EV niet op een laadplek

Heb je nog genoeg stroom in de batterij van je elektrische auto, houd de laadpaal dan vrij voor wie zonder lading niet verder kan. Ook al moet je dan misschien iets verder lopen naar de ingang van de supermarkt.

Maak de laadplek vrij wanneer je plug-in hybride vol is

Je hebt volledig elektrische auto’s, maar er bestaan ook modellen die naast een elektromotor over een brandstofmotor beschikken. Zulke wagens zijn veel sneller bijgeladen. Laat zo’n auto niet aan de laadpaal staan wanneer hij al vol is: op die manier kunnen meer elektrische autobezitters van een en dezelfde paal gebruik maken.

Parkeer (ook) bij een laadplek tussen de lijnen

Sommige elektrische autobezitters parkeren hun auto dusdanig ruim, dat er geen plek meer over blijft voor anderen. De meeste laadpunten zijn bedoeld voor twéé wagens: zorg dat die er ook kunnen parkeren.

Wees netjes

Trek nooit de stekker uit andermans EV wanneer jij wilt laden. Staat er een andere elektrische auto aan de laadpaal, kijk liever of er in de buurt een andere laadplek beschikbaar is.

Leg je laadsnoer netjes neer. Laadsnoeren kunnen wel 5 meter lang zijn. Krult zo’n snoer voorbij je auto, dan vormt dat een risico voor voetgangers en fietsers. Parkeer daarom dichtbij de laadpaal en werk het snoer netjes weg.