Autotest Renault Twizy

Elektrische stadsgenoot

Renault Twizy | prijs vanaf: € 7.000 | in de showroom vanaf: maart 2012

Tekst: Adriaan Huigen

De Renault Twizy is bijna klaar. En dan heeft het Franse merk een elektrische stadsmobiel in de aanbieding voor nog net geen € 7.000. Wij rijden alvast in het prototype. Nog een paar puntjes op de i en hij kan in productie.

Eerste indruk

De Twizy is nauwelijks een auto te noemen. Hij is meer een overdekte bromscooter, maar dan met vier wielen. Verwacht geen rij-eigenschappen die bij een normale auto passen. De Twizy trekt wel vlot op (het maximale koppel is direct beschikbaar bij zo'n elektromotor). Maar hij is lawaaiig. Bovendien waai je de Twizy uit als er stevige zijwind staat. Of de halve portieren die je kunt bijbestellen dit euvel verhelpen, is de vraag.

De Renault Twizy gaat zo'n € 7.000 kosten (voor de 45 km/h versie). Duur? Elektrische auto's kosten sowieso meer dan 'gewone' brandstofauto's. En Renault belooft dat de B-rijbewijs versie niet veel duurder zal worden. Hij is daarmee gelijk geprijsd als een motorfiets voor de stad.

Renault Twizy achter

Type auto en prijs

De Twizy is wel en geen auto. Wel als je de versie pakt die 75 km/h kan halen. Maar niet als je de 45 km/h snelle Twizy koopt. Want dan is een (bromfiets) rijbewijs AM al voldoende. Verder oogt hij ook niet bepaald als een volwaardig automobiel. Meer eigenlijk als een overdekte scooter. Hij doet in dat opzicht denken aan de BMW C1, een motorfiets met een gebogen dak en een zitplaats met veiligheidsriemen. Daarmee mocht je zelfs in Nederland zonder helm rijden. Verder heeft hij net als die C1 geen portieren. Maar 'halve deuren' kun je wel als optie bestellen. Vooralsnog is de Twizy zonder concurrentie.

Hoe rijdt de Renault Twizy?

Op het circuit van Mortefontaine nabij Parijs heeft Renault een parcours uitgezet. In eerste instantie denk je: dat bochtje haal ik nooit zonder steken/. Maar dankzij de ultrakorte draaicirkel van 3,4 meter red je het met gemak. Echt licht gaat de (onbekrachtigde) besturing overigens niet. Verder werkt het formaat flink mee aan de extreme handelbaarheid in straatjes en steegjes. Hij is maar 2 meter 24 lang en 119 centimeter breed. De formaten van een flinke motorfiets dus. De wielbasis bedraagt 168 centimeter. Inclusief batterijen weegt deze Twizy 550 kilogram. Op snelheid voelt de wegligging niet zo vertrouwd aan. Bovendien maken de banden veel kabaal. Ook de elektromotor die de achterwielen aandrijft, is niet stil. Die herrie komt natuurlijk makkelijker binnen omdat deze Twizy in de basisuitvoering geen portieren heeft. Remmen doet hij goed maar vergt wel een flinke trap. De Twizy heeft geen rembekrachtiging en ook geen ABS.

De Renault Twizy van binnen

De bestuurdersstoel van dit prototype is nogal hard. Hij kan alleen naar voren of naar achteren schuiven. De leuning is gefixeerd. In het stuur zit een airbag. En de berijder heeft een vierpuntsgordel tot zijn beschikking. Wie op het achterstoeltje plaatsneemt, gespt zichzelf vast met een driepuntsgordel. Voor je neus zit een minuscuul instrumentenpaneel. Die geeft ondermeer de snelheid aan. En je kunt zien hoe vol de batterijen nog zijn. Verder staat er op aangegeven in welke stand de automaat staat (D, N of R). Die bak bedien je met een knop links van het stuurwiel. Zowaar zit er nog een heel klein dashboardkastje in. Als je alleen rijdt, kun je de achterzitting omtoveren tot een kofferbakje met een inhoud van ruim 50 liter. Best handig.

De Renault Twizy en het milieu

Het is duidelijk, de Twizy heeft geen uitlaatpijp en de CO2 emissies zijn dus nul komma nul. Waarbij we even niet meerekenen welke emissies je wel hebt dankzij het opladen in het stopcontact. Een belastingvoordeel lijkt waarschijnlijk. Verder lease je de accu's, net als bij de Fluence Z.E. en de Kangoo Z.E. (Zero Emision). Zo'n abonnement kost je € 45 per maand op basis van 7.500 kilometer per jaar. Dat is volgens Renault de jaarlijkse afstand die bijna alle behoeften van de particuliere klanten dekt. Met volle accu's moet je een actieradius hebben van gemiddeld 100 kilometer.

Lees het laatste nieuws over Renault