Smart fortwo electric

Ultieme stadsauto?

Als de elektrisch aangedreven smart ergens op zijn plek is, is het in de stad. Een uitgebreide kennismaking in de stad der steden: New York.

Smart fortwo electric exterieur

Het is mooi weer, de smart fortwo heeft een open dak, de batterij zit vol. Dus cruisen we urenlang door Brooklyn, mengen ons tussen de Amerikaanse mastodonten die nog immer het wegbeeld bepalen en genieten van de menselijke dynamiek in dit bruisende stadsdeel.

Aan de voet van Brooklyn Bridge, de verbinding naar Manhattan, staat een rij gloednieuwe smarts gereed. Het is het begin van een fascinerende ervaring, een kennismaking met een in alle opzichten dynamisch stadsdeel en een auto waarmee nieuwe wegen worden ingeslagen op het gebied van mobiliteit.

Komt in 2012

Smart zet in op een elektrische toekomst voor de ultieme stadsauto: sinds 2007 rijdt een vloot van honderd exemplaren van de eerste generatie elektrische smart in Londen. Eind vorig jaar begon een proef met de tweede generatie elektrisch aangedreven smart in Berlijn, eveneens met een vloot van honderd stuks. De proef kreeg in 2010 een vervolg in andere grote steden zoals Hamburg, Rome en Parijs, maar ook in het Texaanse Austin. En iniddels is ook Amsterdam als proeftuin uitgekozen.

In het kader van de ontwikkelingen worden 1.500 smarts gebouwd, met een lithium-ion accupakket van de tweede generatie en een 30 kW sterke elektromotor. In 2012 moet de serieproductie op gang komen, waarna de auto dus voor het grote publiek beschikbaar komt.

Wendbaar

Smart fortwo electric pook

Het is gewoon een feit, in het drukke stadsverkeer is de smart fortwo electric een uitkomst. Het wendbare autootje meet circa 2,5 meter. Sta je naast een enorme truck tussen enkele kloeke SUV's voor een verkeerslicht, dan voel je je in de smart wellicht wat nietig, maar de voordelen zijn groot. Een parkeerplaats is gauw gevonden, je beweegt gemakkelijk door de straten en, niet onbelangrijk natuurlijk, je rijdt schoon. Met een acceleratietijd van 0 tot 60 km/h in 6,5 seconden en een maximumsnelheid van 100 km/h komt de smart uitstekend mee.

135 kilometer

Smart fortwo electric oplaadstekker

De lithium-ion accu van de tweede generatie bevat opgeladen 16,5 kWh aan energie. Voldoende om een afstand van 135 kilometer af te leggen. Onderzoek leert dat binnen de stad gemiddeld 30 tot 40 kilometer dagelijks wordt gereden. Opladen kan aan ieder stopcontact dat 220 volt levert.

Toppertje

Smart fortwo electric energiemeter

Natuurlijk is de smart electric voorzien van alle moderne gemakken die het leven van de hedendaagse automobilist veraangenamen: airconditioning, elektrische stuurbekrachtiging en dat soort zaken. Op het dashboard geeft een meter aan hoeveel energie nog beschikbaar is. Qua rijgedrag merk je niet dat een elektromotor de gewone verbrandingsmotor vervangt. In een stedelijke omgeving is deze smart electric gewoon een toppertje.