Dé slimme OBD dongle van ANWB

Haal alles uit je auto met ANWB Smart Driver

Met ANWB Smart Driver maak jij van jouw gewone auto een slimme auto. Doormiddel van de OBD dongle die je in jouw auto kunt bevestigen krijg je via de Smart Driver app waardevolle informatie. Zo verschaft de OBD dongle informatie over de status van jouw auto. Hiermee kun je pech voorkomen, bespaar je op brandstof en betaal je nooit meer teveel voor parkeren. 

Wat is een OBD dongle?

Een OBD dongle is een klein apparaatje welke in de OBD-poort van jouw auto kan worden bevestigd. OBD is een afkorting die staat voor on-board diagnostics, oftewel interne diagnose. Dit is dezelfde aansluiting die ook door de vakgarage en autodealer wordt gebruikt wanneer je auto een technische storing heeft. Een OBD dongle kan waardevolle informatie uitlezen waardoor je onder andere inzicht hebt in de status van jouw auto. 

Welke dongle heeft ANWB?

ANWB heeft een speciale OBD dongle voor in je auto ontwikkeld: ANWB Smart Driver. Met deze slimme dongle/connector maak jij van jouw gewone auto een slimme auto.

Met ANWB Smart Driver haal jij alles uit je auto. Via de OBD dongle krijg je op de Smart Driver app inzicht in de technische staat van je auto. Hierdoor kun je in veel gevallen pech voorkomen. Sta je onverhoopt toch met pech langs de weg? Dan ben je door met de betere pechhulp op maat nóg sneller weer op weg. Daarnaast analyseert de OBD dongle je snelheid, acceleratie, rembewegingen en het stationair draaien van de motor. Hierdoor krijg je waardevolle tips om je rijstijl verbeteren zodat je kunt besparen op de brandstofkosten. De OBD dongle is tevens voorzien van een GPS-volgsysteem. Hiermee kun jij real-time de locatie van je auto traceren.

Hoe werkt een OBD dongle?

Een OBD dongle is een adapter (soort usb-stick) die in de OBD-poort van je auto kan worden aangesloten. Vrijwel alle auto’s vanaf 2011 beschikken over een OBD-poort. De gegevens die de OBD dongle uitleest worden middels een SIM-kaart via een versleutelde verbinding verstuurd naar ANWB Smart Driver app. In deze app, die geschikt is voor de iPhone en Android smartphones, heb jij real-time inzicht in de status van je auto en krijg je informatie over je rijgedrag. De OBD dongle is tevens voorzien van een GPS. Dit biedt meer mogelijkheden dan een OBD dongle die gebruikt maakt van wifi of bluetooth. Doormiddel van de GPS tracker kan de exacte locatie van jouw auto kan worden bepaalt.
 

Wat kan een OBD dongle uitlezen?

De data die via de OBD-poort verkregen kan worden is sterk afhankelijk van het merk, het model en het bouwjaar van je auto. Doorgaans kan via de OBD-poort de ECU (Engine Control Unit) worden uitgelezen. Hiermee kunnen diagnostische storingscodes worden verkregen welke via de Smart Driver app inzichtelijk zijn. De sensoren en actuatoren in de auto geven informatie door naar de controller van de ECU. Deze data wordt vervolgens doorgestuurd via de OBD-dongle naar de Smart Driver app. Hierdoor zijn diverse storingscodes inzichtelijk, waaronder:

  • Problemen met sensoren in de motor, zoals de gasklepsensor, krukassensor, nokkenassensor en inlaatluchtdruksensor
  • Problemen met het roetfilter
  • Luchtlekken
  • Snelheidssensor
  • Remsensor
  • Brandstofpomp
  • Luchttemperatuursensor

Doordat jij real-time inzicht hebt in de status van je auto weet jij precies of er wat aan de hand is. Soms al voordat het lampje op het dashboard gaat branden. Zo kun je in veel gevallen pech voorkomen. Daarnaast heb je met de OBD dongle van ANWB betere pechhulp met de Wegenwacht omdat storingscodes direct inzichtelijk. Hierdoor kunnen we je nog sneller de weg ophelpen.

Daarnaast kan de OBD dongle extra informatie uitlezen zoals de status van je accu, jouw snelheid, remgedrag en het stationair draaien van de motor. We zijn continu bezig om de ANWB Smart Driver door te ontwikkelen zodat we je nu én in de toekomst van beter van dienst kunnen zijn.

Hoe installeer ik een OBD dongle in mijn auto?

De OBD dongle van ANWB is eenvoudig te installeren in je auto. Je hoeft hiervoor niks open te schroeven. Ook zijn er geen technische aanpassingen nodig. De OBD dongle is na ontvangst direct gereed voor gebruik. Binnen enkele minuten is ANWB Connector geïnstalleerd in jouw auto. Volg de onderstaande drie stappen om de connector te installeren in jouw auto.

1. Download en installeer de Smart Driver app

In de ANWB Smart Driver app wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij de OBD dongle kunt installeren in jouw auto. De app is gratis beschikbaar in de app stores voor Android en Apple. Let op: Voor de optimale werking raden wij je aan om de laatste versie te installeren. De app werkt op telefoons vanaf Android versie 4.4 en iOS versie 9.1.

2. Volg de stappen vanuit de Smart Driver app

Zodra de app is geïnstalleerd maak je een account waarmee je kunt inloggen. Als je bent ingelogd in de ANWB Smart Driver app wordt er specifiek voor jouw auto installatie instructies getoond. 

3. Plaats de connector in de OBD poort van jouw auto

De locatie van de OBD-poort kan per auto verschillen maar meestal is deze aansluiting te vinden linksonder het stuur of in de middenconsole. In het instructieboekje staat de exacte locatie van de OBD-poort vermeldt. Daarnaast vind je in de app een simpele uitleg om de connector in je auto te plaatsen. 

Meer weten over de ANWB Smart Driver? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice.

ANWB Smart Driver

Ons nieuwe product is ANWB Smart Driver, nadrukkelijk gericht op het voorspellen en voorkomen van pech en op het versnellen en verbeteren van pechhulp.  Als we storingen zien aankomen, voorzien onze experts je van advies. Heb je toch pech, dan komt de Wegenwacht geïnformeerd naar je toe. Ook biedt Smart Driver crash assistentie: als je betrokken bent bij een ongeval, bieden we hulp.

Smart Driver is dan ook een uitbreidingsoptie bij het Wegenwacht-pakket. Je krijgt zelf een gratis autocheck van een van onze Wegenwachten.

Meer informatie over ANWB Smart Driver