Help jij de Wegenwacht? Dan helpen wij jou nog sneller op weg!

Meld je aan voor de ANWB Connected Auto-proef

Wat als je de Wegenwacht niet hoeft te bellen als iets stuk is, maar we al weten waar je staat en wat er stuk is? Moderne auto’s houden zelf in de gaten hoe het met diverse onderdelen is gesteld. In een proef gaat de Wegenwacht die informatie gebruiken om je sneller en beter van dienst te zijn. Doe je mee?

Moderne auto’s zitten vol met sensoren, aangestuurd door een centrale computer. Zo houdt de auto in de gaten of alle onderdelen nog goed functioneren en samenwerken. Van koplampen tot de dynamo en van je accu tot de autogordels.  In de nieuwste modellen is die computer verbonden met het internet. Dit noemen we connected auto’s, ze geven dus continu data door aan de fabrikant. Met jouw toestemming kan die informatie ook gedeeld worden met derde partijen, zoals de Wegenwacht. De ANWB wil onderzoeken hoe we met die voertuiginformatie de pechhulp kunnen verbeteren.

Doel van de proef

Daarom starten we een proef met Ford- en BMW-rijders om te onderzoeken hoe we die informatie het beste kunnen gebruiken. Zo kunnen we in het geval van pech al op afstand een diagnose stellen en daar de pechhulp op aanpassen. De Wegenwacht weet waarschijnlijk dus al wat er stuk is voor ze daadwerkelijk onder de motorkap hebben gekeken en kunnen ze alvast het juiste vervangende onderdeel meenemen.

Soms kunnen we je zelfs al waarschuwen voordat je daadwerkelijk met pech stil komt te staan. Misschien is het dan niet nodig om de Wegenwacht langs te laten komen en kunnen we je vertellen dat je nog veilig naar de dichtstbijzijnde garage kunt rijden. Daarnaast kan je auto ook heel exact zijn eigen locatie doorgegeven en weten we precies waar je staat in geval van pech. We kunnen je dus beter en vlotter helpen. Zo ben jij sneller weer onderweg.

Ook willen we met deze proef onderzoeken hoe we het proces, waarin jij als bestuurder/eigenaar van de auto toestemming geeft om informatie te delen, zo makkelijk en duidelijk mogelijk kunnen maken.

Meedoen aan de proef: dit moet je weten

Benieuwd geworden hoe de data van jouw auto de ANWB en jou kan helpen in het geval van pech? Dan nodigen we je graag uit om mee te doen aan deze proef, die duurt tot uiterlijk 31 december 2023.

  • De proef wordt gestart met eigenaren van een moderne (tot ca. 5 jaar oude) Ford of BMW. Later zullen andere automerken aan de proef worden toegevoegd
  • Nadat een pechgeval is opgelost krijg je een vragenlijst via de mail waarin we je vragen naar je ervaringen met deze proef, zoals het toestemming geven om data te delen en de toegevoegde waarde  voor de dienstverlening van de Wegenwacht
  • Deelname aan de proef is kosteloos
  • Je kunt op elk moment je toestemming intrekken en stoppen met het delen van data. Na een pechgeval krijg je van ons ook de vraag of je door wil gaan met de proef
  • Na afloop van de proef krijg je van de ANWB een mail met een verzoek en instructie om het delen van de autodata stop te zetten. Wanneer je dit voor het einde van de maand niet hebt gedaan, zal de ANWB een verzoek doen bij de autofabrikant om het delen van de data binnen maximaal twee weken stop te zetten.

Ben je enthousiast en wil je deelnemen? Je helpt zo de ANWB bij het ontwikkelen van nog betere dienstverlening voor haar leden en daar zijn we erg blij mee.

Meld je nu aan voor de proef

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over deze proef of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op via voertuigdata@anwb.nl. Ook tijdens deelname aan de proef zullen we bereikbaar zijn voor vragen of hulp via telefoon of email.