Welke systemen zijn er?

Wil jij weten wat voor systemen er zijn voor de Connected Car en wat ze kunnen? Je vindt het allemaal op deze pagina.

Als je totaal geen technische knowhow hebt over de systemen van Connected Car, onthoud dan het volgende. Er is namelijk een onderscheid tussen:
•    af-fabriek systemen
•    after-market systemen

Het verschil? Bij af-fabriek systemen is de techniek, hardware en software al in de auto aanwezig als je die koopt bij de dealer; met after-market systemen kun je je auto connected maken als die technologie niet in je wagen zit. Hoe? Dat kan op verschillende manieren.

Smartphone only

Bijvoorbeeld met een app op je smartphone. Deze app maakt gebruik van het GPS en de acceleratiemeter van je telefoon, waardoor je ritten kunt registreren en locatie gebonden meldingen ontvangt (waar staan de files). Maar omdat er geen fysieke verbinding bestaat tussen voertuig en smartphone, en er dus ook geen voertuigdata gebruikt worden, kun je erover twisten of dit een echte Connected Car oplossing is.

Dongel

Het plaatsen van een dongel (een klein stukje hardware) in je auto, is wél een volwaardige oplossing. Daarbij zijn er twee opties:
•    On Board Diagnostic bluetooth Dongel
•    OBD Simkaart Dongel
In beide gevallen stop je de dongel in de zogenoemde OBD-poort van je auto; letterlijk de toegangspoort naar de ‘On Board Diagnostic-computer’. Dit OBD-systeem verzamelt alle informatie over hoe je auto functioneert.
In de bluetooth-variant verkrijg je de data via een draadloze verbinding met je smartphone. De simkaart-versie is hier niet van afhankelijk en heeft daardoor als voordeel dat je ook real-time gegevens kunt opvragen als je niet in de buurt bent van je auto.

Blackbox

Tot slot biedt ook de blackbox uitkomst. Dit is een kastje dat veelal onder de motorkap wordt ingebouwd en is gekoppeld aan de auto. In tegenstelling tot de OBD-dongels kun je dit als consument niet zelf installeren. Wel heeft de blackbox, afhankelijk van het type, vaak meer functionaliteiten.

Andere leden bekeken ook