Wat is Connected Car?

Klinkt Connected Car nog als abracadabra voor je? Dan wordt het hoog tijd om de vele voordelen ervan te ontdekken. Lees daarom hier hoe Connected Car jou kan helpen om kosten te besparen, veiliger te rijden en welke ontwikkelingen er zijn.

De werking van Connected Car

Eerst de basis. Een Connected Car is een verzamelnaam voor auto’s die verbonden zijn met internet én hun omgeving. Nieuwe auto’s zijn vaak standaard verbonden met het wereldwijde web door middel van een zogenoemd onboard computersysteem. Deze slimme boordcomputer genereert een aanhoudende stroom van voertuigdata en maakt alles meetbaar. Denk aan je brandstofverbruik, rijgedrag, de technische staat van de auto en waar deze allemaal geweest is. Maar hoe komt die informatie bij jou als bestuurder terecht? Daarvoor zorgt een ingebouwde simkaart. Deze verstuurt alle gegevens naar een platform en dit platform zorgt ervoor dat de data op overzichtelijke wijze op een app en website gepresenteerd wordt.

Connector

Is jouw wagen nog niet connected met de rest van de wereld? Dan biedt een connector uitkomst. Dit is een klein stukje hardware dat eenvoudig is te installeren in je auto door het aan te sluiten op de OBD-poort (on-board diagnostics). Simpel gezegd: het voertuigmanagementsysteem dat informatie uit kan lezen over verschillende delen van het voertuig. En je een ongeluk zoeken naar de OBD-poort is niet nodig, want deze zit meestal onder het dashboard aan de bestuurderszijde. Kortom, een flinke upgrade in een handomdraai.

Wat heb ik aan Connected Car?

Als jouw auto ‘3.0-proof’ is, maak jij namelijk deel uit van de digitale wereld van Connected Car. Een veilige(re) en voordelige(re) wereld bovendien. Wat dat inhoudt? Heel wat. De mogelijkheden zijn eindeloos:

Een auto is een flinke kostenpost, dus besparen op je brandstofkosten is wel zo fijn. Gelukkig is de Connected Car hierbij een handig hulpmiddel. Aan de hand van een analyse over je snelheid, acceleratie, rembeweging, toerental en het stationair draaien van de motor krijg je een terugkoppeling op je rijgedrag en zie je hoe je zuiniger kunt rijden. Fijn voor je portemonnee én het milieu.

Heb jij een veilige rijstijl, maar betaal je wel evenveel premie als de grootste wegpiraten? Een autoverzekering op basis van je rijgedrag is een stuk eerlijker voor de consument. Met een Connected Car heb je de kans om je verzekeraar je gedrag op de weg te laten meten. En als inderdaad blijkt dat je een echte heer in het verkeer bent, kan de maandelijkse premie een stuk lager uitpakken.

Op basis van GPS weet je met een Connected Car altijd waar je auto is. Handig op een overvolle parkeerplaats, of als je auto is gestolen. Voor zakelijke rijders is de ritregistratie erg fijn. Daarnaast is het vaak mogelijk om virtuele grenzen in te stellen, rond bijvoorbeeld je huis. Wanneer je auto dit gebied inkomt of verlaat ontvang je een melding op je smartphone.

Bij pech weer sneller op weg. Door de Connected Cars is dit mogelijk. Hulptroepen kunnen namelijk bij pech direct zien waar je staat en weten vaak dan al wat het probleem is. Bovendien kan een Connected Car je tijdig waarschuwen bij een motorisch probleem.

Connected Cars zijn in staat om onveilige verkeerslocaties te herkennen, maar ook om elkaar te waarschuwen bij onverwacht remmen of gevaar. Daarnaast kunnen ze in geval van een ongeluk direct een noodsignaal naar de hulpdiensten uitzenden. Dit alarmeringssysteem (eCall) wordt vanaf 31 maart 2018 verplicht voor nieuwe auto's. Safety first.

Je auto van grote afstand ontgrendelen, alvast de airconditioning of verwarming inschakelen: voor Connected Cars is dit geen enkel probleem. Aan de volgende stap wordt ook al druk gewerkt. Want straks kun je ook vanuit je wagen alvast de verwarming aanzetten en het licht aandoen bij je thuis.

Met je mobiel betalen voor parkeren kan al langere tijd. Alleen is het wel een kostbaar geintje als je vergeet om de transactie te beëindigen. Met een Connected Car is dat probleem verholpen, want hiermee kan je automatisch parkeertransacties starten en beëindigen.

Een Connected Car kan via het internet gebruik maken van talloze apps. Bijvoorbeeld voor betaald parkeren.


Wat is het verschil tussen Connected Car en een zelfrijdende auto?

Door de vele intelligente technieken die in moderne auto's worden gebruikt, komt de auto-industrie steeds dichter bij het creëren van een zelfrijdende auto. Veel auto’s hebben bijvoorbeeld al verkeersbordenherkenning, en een cruise control die reageert op wat je voorganger op de weg doet. Er zijn al systemen die ‘zien’ dat er een auto in je dode hoek zit en die een noodsituatie herkennen en zelf ingrijpen door bijvoorbeeld (hard) te remmen. De verzamelnaam voor die zelfrijdende technieken luidt Connected Car. Alle grote autofabrikanten zijn bezig auto’s te ontwikkelen die uiteindelijk helemaal zelfstandig kunnen rijden.

Wat is een zelfrijdende auto?