Wat is Connected Car?

Een Connected Car is een auto die verbonden is met het internet. Auto’s verzamelen steeds meer data. Denk dan bijvoorbeeld aan het brandstofverbruik, je rijgedrag, de technische staat van de auto en waar je auto allemaal is geweest. Via het internet kan deze data worden gedeeld met jou als bestuurder, maar ook met fabrikanten, dealers of een alarmcentrale.

Garages, maar ook bijvoorbeeld de Wegenwacht, gebruiken deze data om snel storingen op te sporen. Maar deze data kan ook jou als bestuurder helpen om meer uit je auto te halen. Je kunt zuiniger of veiliger rijden omdat je via deze data inzicht krijgt in je rijgedrag. En je hebt de mogelijkheid om zelf te zien wat de staat is van je accu, zodat je niet meer wordt overvallen door een accu die ‘plotseling’ leeg is. En - heel handig - je weet simpelweg altijd waar je je auto ook al weer had geparkeerd.

Kan ik mijn auto achteraf 'connected' maken?

Bijna alle nieuwe auto’s worden standaard “connected” geleverd. Dit wil zeggen dat de techniek, hardware en software, al in de auto aanwezig als je die koopt bij de dealer. Maar het is ook mogelijk om veel auto’s die zijn geproduceerd na 2001 en niet connected zijn, achteraf tóch connected te maken.

Jouw auto 'connected' maken? Dat kan op diverse manieren:

OBD-dongel 

Een OBD-dongel, ook wel een dongel, dongle, connector of stick genoemd, is een klein stukje hardware dat eenvoudig is te installeren in je auto. Door dit apparaatje te verbinden met de OBD-poort heb je in een handomdraai een flinke upgrade in je auto. In de meeste auto’s vind je de OBD-poort onder het dashboard aan de bestuurderszijde. Iedere auto heeft maar één OBD-poort, dat maakt gecombineerd gebruik van bijvoorbeeld ANWB Connected en ANWB Veilig Rijden Autoverzekering op dit moment niet mogelijk. Dit komt, omdat zij gebruik maken van verschillenden dongels. 

Het plaatsen van een dongel in je auto is een volwaardige oplossing. Daarbij zijn twee opties:

  • On Board Diagnostic bluetooth dongel
  • OBD simkaart Dongel

In beide gevallen stop je de dongel in de zogenoemde OBD-poort van je auto; letterlijk de toegangspoort naar de ‘On Board Diagnostic-computer’. Dit OBD-systeem verzamelt alle informatie over hoe je auto functioneert. 

In de bluetooth-variant krijg je de data via een draadloze verbinding op je smartphone. De simkaart-versie is hier niet van afhankelijk en heeft daardoor als voordeel dat je ook real-time gegevens kunt opvragen als je niet in de buurt bent van je auto.

Black box

Een andere optie is de black box. Dit is een kastje dat veelal onder de motorkap wordt ingebouwd en wat is gekoppeld aan de auto. In tegenstelling tot de OBD-dongel kun je dit als consument niet zelf installeren.

Zelfrijdend vs. Connected Car

Een Connected Car is niet hetzelfde als een zelfrijdende auto. Voor zelfrijdende auto’s is connectiviteit van auto’s onderling een belangrijke voorwaarde, zodat ze met elkaar en de weginfrastructuur (bv verkeerslichten) kunnen ‘praten’. Veel moderne auto’s beschikken al over intelligente technieken zoals lane assist (rijstrookassistentie systeem), adaptive cruise control of systemen die ‘zien’ dat er een auto in je dode hoek rijdt en die een noodsituatie herkennen. Ze zullen dan zelf ingrijpen door bijvoorbeeld (hard) te remmen. 

Lees meer over zelfrijdende auto's

Andere leden bekeken ook