Wat heeft de ANWB met Connected Car te maken?

Al 130 jaar helpen wij als ANWB onze leden in de wereld van mobiliteit. In Nederland lopen we dan ook voorop in het onderzoeken en verder ontwikkelen van de mogelijkheden van Connected Car.

Nieuwe technologische ontwikkelingen als Connected Car stellen ons in staat om in de toekomst onze drie belangrijkste ambities nog beter te verwezenlijken. Dit zijn onze ambities:

  1. Je te helpen als je in de problemen komt of je problemen te voorkomen

    Dankzij de Connected Car technologie kunnen wij op afstand de staat van je auto monitoren en in geval van pech alvast een diagnose stellen. Zo weten wij direct wat het probleem is en kunnen we je nog sneller en gerichter weer op weg helpen. Wellicht kunnen we in sommige gevallen zelfs je autopech voorkomen.
  2. Een bijdrage te leveren aan je veiligheid in het verkeer

    Connected Cars kunnen onveilige verkeerslocaties herkennen, maar ook elkaar waarschuwen bij onverwacht remmen of gevaar. Daarnaast kunnen ze in geval van een ongeluk direct een noodsignaal naar de hulpdiensten uitzenden. Allemaal zaken waarmee je veiliger op weg gaat.
  3. Je kosten voor autorijden omlaag te brengen

    Een Connected Car stelt je in staat je brandstofverbruik te bewaken, geeft je inzicht in de gevolgen van je rijstijl voor bijvoorbeeld je banden of remmen en biedt je de mogelijkheid je autokosten te vergelijken met andere automobilisten. Zo kan je bijsturen als je dat nodig vindt.

Wat hebben we al gedaan?

De ANWB heeft samen met de AA in 2014 een pilot gedaan waarbij 1000 leden in Nederland in Engeland ruim een jaar lang Connected hebben rondgereden. Hierbij hebben we gekeken naar het gebruiksgemak en gekeken welke functionaliteiten de leden interessant vonden. Verder hebben we onderzocht hoe we onze bestaande producten en diensten kunnen verrijken en persoonlijk relevanter kunnen maken op basis van beschikbare voertuiggegevens. Uit de pilot blijkt dat de technologie van live autodata in de praktijk werkt en bereikbaar is voor consumenten. De deelnemers zien onder meer grote waarde in de rittenregistratie en de onderhoudsstatus van de auto. Via een app op je smartphone of op je tablet of desktop lees je alles over het wel en wee van je heilige koe. Bijvoorbeeld de score van je Ecodrive, die laat zien hoe zuinig je rijdt en waar je kunt besparen. Of meldingen bij het overschrijden van vooraf ingestelde waarden over snelheid, toerental, accuspanning, grenzen en beweging als de motor uit is. Cliché, maar waar: meten is weten. 

Wat gaan we nog doen?

De ANWB loopt in Nederland voorop in het onderzoeken en ontwikkelen van de mogelijkheden van de Connected Car. We werken hiervoor intensief samen met andere belangenverenigingen over de hele wereld. De ANWB wil de technologie geschikt maken voor het grote publiek en daarom zijn we continu bezig het product verder te ontwikkelen. Inmiddels is ANWB Connected beschikbaar. Het is een makkelijke en slimme service voor mensen die dagelijks onderweg zijn met hun auto. Daarnaast blijven wij ons lobbywerk rond de wetgeving in Brussel voortzetten, met name op het gebied van veiligheid, privacy en keuzevrijheid voor de automobilist en onderzoekt onze verzekeringstak nieuwe verzekeringsvormen op basis van de gegevens die een Connected Car verzamelt.