Is Connected Car iets voor mij?

Een Connected Car is een auto die continu data over de auto zelf én over je rijgedrag verzamelt en deze informatie vervolgens via het internet deelt op een platform. Via dit platform krijg je inzicht in de data. Het voertuig verzamelt onder meer informatie over de locatie, het rijgedrag, de gereden routes en de toestand van de auto. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de staat waarin je accu verkeert of wanneer de volgende servicebeurt zich aandient. 

Connected Car

Wat kun je met Connected Car?

Door het verzamelen en delen van deze informatie biedt de Connected Car een aantal voordelen voor de gebruiker. Zo kan het navigatiesysteem real time informatie kan ontvangen, bijvoorbeeld over verkeersdrukte. Sommige navigatiesystemen kunnen aan de hand daarvan de bestuurder een alternatieve route aanbieden als blijkt dat er onderweg een file staat. Voorts zijn Connected Car’s steeds vaker in staat zelf een nooddienst te bellen in geval van een ongeluk. Een Connected Car beschikt vaak over Wifi en je kunt bij een dergelijke auto de bediening van je smartphone vaak integreren in het informatiescherm van je auto. Dit doe je met behulp van de apps Apple CarPlay en Android Auto. Draadloos bellen en je eigen muziek afspelen is dan kinderspel.

Kosten besparen door inzicht in je rijgedrag

Een auto is een flinke kostenpost, dus besparen op je brandstofkosten is wel zo fijn. Gelukkig is de Connected Car hierbij een handig hulpmiddel. Aan de hand van een analyse over je snelheid, acceleratie, rembewegingen, toerental en het stationair draaien van de motor krijg je een terugkoppeling op je rijgedrag en zie je hoe je zuiniger kunt rijden. Fijn voor je portemonnee én het milieu. 

Een andere manier om te besparen is via je autoverzekering. Met een Connected Car heb je de mogelijkheid om je verzekeraar je gedrag op de weg te laten meten. Een autoverzekering op basis van je rijgedrag is een stuk eerlijker voor consumenten: als je veiliger rijdt, word je beloond. Hierdoor kan je maandelijkse premie een stuk lager uitpakken.

Met je mobiel betalen voor parkeren kan al langere tijd. Alleen is het wel een kostbaar geintje als je vergeet om de transactie te beëindigen. Met een Connected Car is dat probleem verholpen, want hiermee kun je automatisch parkeertransacties beëindigen.

Weten waar je auto is

Op basis van GPS weet je met een Connected Car altijd waar je auto is. Handig op een overvolle parkeerplaats, of als je auto is gestolen. Daarnaast is het vaak mogelijk om virtuele grenzen in te stellen, rond bijvoorbeeld je huis. Wanneer je auto dit gebied inkomt of verlaat ontvang je een melding op je smartphone.

Beter worden geholpen en pech voorkomen

Bij pech weer sneller op weg. Door de Connected Car is dit mogelijk. Je hebt namelijk de mogelijkheid om hulptroepen bij pech direct te laten zien waar je staat. Bovendien kan een Connected Car je tijdig waarschuwen bij een motorisch probleem of een lage accuspanning en op die manier voorkomen dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan.

Verkeersveiligheid vergroten

Dankzij de connectiviteit kun je altijd over de meest actuele (verkeers-)informatie beschikken. Hierdoor word je gewaarschuwd voor mogelijke gevaarlijke situaties en kun je files vermijden. Daarnaast kunnen ze in geval van een ongeluk direct een noodsignaal naar de hulpdiensten uitzenden. Dit alarmeringssysteem (eCall) wordt vanaf 31 maart 2018 verplicht voor nieuwe modellen van auto's. Safety first.

Andere handige mogelijkheden

Voor zakelijke rijders is vooral de mogelijkheid van ritregistratie erg handig. Verder kun je soms met een Connected Car je auto van grote afstand ontgrendelen en alvast de airconditioning of verwarming inschakelen.

Andere leden bekeken ook