Zuinig rijden tijdens de vakantie: 10 tips

De auto is voor de vakantie altijd zwaar beladen, de airco draait overuren draaien en als je de bergen in gaat, stijgt het brandstofverbruik behoorlijk. Toch kan je relatief gemakkelijk nog veel brandstof uitsparen tijdens de vakantierit. Hier lees je hoe.

10 tips

  1. Pak de auto zorgvuldig in. Plaats zware spullen niet helemaal achterin. De auto helt daardoor te veel naar achteren en dat is ongunstig voor de stroomlijn.
  2. Probeer alle spullen in de auto te plaatsen zodat je geen dakkoffer nodig hebt. Een dakkoffer verstoort de stroomlijn en zorgt voor een hoger brandstofverbruik.
  3. Als je op een warme dag de auto instapt, zet dan eerst de deuren tegen elkaar open. De ergste warmte gaat er dan uit. De airco hoeft daarna niet zo te hard te werken.
  4. Zet op warme dagen niet de ramen open bij snelheden boven de 50 km/h. Daardoor stijgt het verbruik sterk. Gebruik dan liever de airco.
  5. Schakel vlug op (gebruik de schakelindicator indien aanwezig). En laat de auto uitrollen in de versnelling als je op een rotonde of een verkeerslicht afrijdt.
  6. Gebruik op de snelweg zoveel mogelijk de cruise control. Anticipeer op het verkeer zodat je niet al te veel hoeft te accelereren.
  7. Als je met een caravan op vakantie gaat, controleer dan ook de bandenspanning van de caravan. Dat is niet alleen veilig maar bespaart ook brandstof. Die spanning moet over het algemeen een stuk hoger zijn dan die van een auto.
  8. Als je met de caravan op vakantie gaat, laat de motor dan meer toeren maken dan je normaal gewend bent. Kies steeds de versnelling waarbij de motor de meeste trekkracht levert. Zo rijd je het meest efficiënt. En je houdt de motor heel.
  9. Wil je een caravan kopen, denk dan eens na over een caravan met een vouw- of hefdak. Deze hebben minder frontaal oppervlak. Dat betekent minder luchtweerstand waardoor je brandstof bespaart.
  10. Rijd in de bergen met meer toeren. Vuistregel is dat de auto te allen tijde met de caravan aan de haak nog moet kunnen versnellen. Zo rijd je het meest economisch. Bovendien houd je de motor heel en relatief koel.

Meer informatie over caravans beladen

Meer informatie over alternatieven voor met de caravan op vakantie gaan