Alternatieven voor de caravan

Besparen door kleiner denken

Op kampeervakantie gaan met de auto hoeft niet per se duur te zijn. Maar dan moet je bijvoorbeeld wel met een ander oog naar zaken als caravans kijken. Die kunnen kleiner of opvouwbaar zijn. Maar is het wel nodig om er zelf een te hebben?

Besparen is kleiner denkenAl gauw twee ton

Wie met de auto iets groots als een caravan of een boot wil trekken, moet er van uitgaan dat de beladen auto toch een derde méér weegt, dan de beladen aanhanger. Dan kom je al snel op een grote auto terecht, want volgens die regel zit je zomaar op twee ton autogewicht. Toch hoeft dat niet. De Kampeer en Caravan Kampioen testte onlangs hele schone auto’s met hele kleine caravannetjes er achter. Dat was minder eenvoudig dan het klinkt, want vaak mogen die schone auto’s helemaal niets trekken, omdat de fabrikanten wel weten dat je daarmee het verbruik aardig opschroeft. Het heeft dus wel zin om bij aanschaf van de auto even te controleren of er wel een trekhaak onder mag.

Huren kan ook

Er bestaan gelukkig relatief schone auto’s die wel wat mogen trekken, maar die zullen altijd toch wat minder aan kunnen. Kleiner denken dus: vouwcaravans, hefdakcaravans, klapcaravans, vouwwagens… of helemaal geen aanhanger, gewoon een tent tussen de voor- en achterbank leggen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt caravans of grote bungalowtenten huren op de plaats van bestemming. Die staan volledig uitgerust te wachten tot je ze betrekt. En fietsen kun je ook huren. Dan wordt het ineens haalbaar om in je Fiat Panda naar Zuid-Frankrijk te rijden. Twee tassen achterin en je bent op vakantie! En ook nog zuinig… Onderweg pak je een hotel of gîte. Of je gaat met de trein en huurt ter plaatse een auto. Of je doet je auto weg, en huurt er voor de vakantie één die weer wel je caravan kan trekken.

Hou het licht

Een andere manier om zuiniger te rijden, is de spullen die je wel mee neemt, zo licht mogelijk te kiezen. Een blad als Op Pad is continu bezig met het testen van lichtgewicht kampeerspullen, waarbij ook erg goed naar kwaliteit gekeken wordt. Met dat lichte spul ontsluit je weer andere mogelijkheden, bijvoorbeeld om (een deel van) je vakantie de benenwagen te gebruiken. Die verbruikt pas echt weinig. Maar ook in je auto wegen dergelijke uitrustingsstukken weinig, zodat je op weg naar je vakantiebestemming minder aan brandstof hoeft uit te geven.