Tien tips om te besparen op je autokosten

Maak je auto vandaag nog zuiniger

Autorijden is duur. Met deze tips kun je tientallen euro’s per maand op je autokosten besparen.

1: Zorg voor een juiste bandenspanning

Een juiste bandenspanning zorgt er voor dat je niet teveel brandstof verbruikt. Controleer daarom een keer per maand de bandenspanning. Ben je aan nieuwe banden toe, kies dan banden met een lage rolweerstand. Daarmee boek je behoorlijke verbruikswinsten. Dit soort banden zijn goed betaalbaar en leiden tot een lager brandstofverbruik en een lagere CO2 uitstoot.
Meer over zuinig rijden met de juiste banden

Tankstation met actuele brandstofprijzen

2: Rijd de tank zoveel mogelijk leeg

Probeer de tank zoveel mogelijk leeg te rijden. Want als je continu met een volle tank rijdt, sjouw je extra kilo’s mee.

  • De meeste auto’s geven een waarschuwing wanneer de brandstofreserve wordt aangesproken. In de regel kan je dan nog zeker 50 kilometer rijden.
  •  Check waar je het goedkoopste kan tanken en voorkom sowieso om langs de snelweg te tanken. Daar is de brandstof beduidend duurder dan bij de plaatselijke pomp. Ga het liefst naar een zogeheten onbemande witte pomp. Daar zijn de brandstofprijzen het laagst. Verder zijn diverse bespaar/kortingsprogramma’s op het internet te vinden waar je best veel mee bespaart op brandstofkosten.

3: Houd de portierruiten dicht

Als de portierruiten zijn geopend, is dat een enorme verstoring van de stroomlijn. Dat werkt een hoog verbruik in de hand. Houd daarom de portierruiten zoveel mogelijk gesloten.

• Tip: zet bij warm weer de portieren tegen elkaar open voordat u wegrijdt. Dan daalt de temperatuur in de auto al snel met enkele graden.

4: Zet airco en achterruitverwarming op tijd uit

Een airco, stoelverwarming en achterruitverwarming zijn energievreters. Gebruik deze zaken daarom bewust. Zet ze uit zodra het kan.
Meer over de airconditioning

5: Haal onnodig gewicht uit de auto

Onnodig gewicht meezeulen is een van de grootste boosdoeners bij een hoog brandstofverbruik.  Zonder dat je er erg in hebt liggen er waarschijnlijk tientallen kilo’s aan ballast in je auto. Laat het reservewiel wél in de auto liggen. Dat heb je uiteraard nodig bij een lekke band. 

Tanken in het buitenland

6: Verwijder de dakkoffer

Als je terug bent van vakantie, haal dan meteen de dakkoffer of de imperiaal van de auto af. De stroomlijn wordt door een dakkoffer of imperiaal zeer nadelig beïnvloed. En dat heeft dan weer een negatief effect op het brandstofverbruik.
Meer over dakkoffers

7: Zorg voor goed technisch onderhoud

Een goed onderhouden motor presteert optimaal en zorgt voor een lager brandstofverbruik dan een slecht onderhouden krachtbron.

• Zo kunnen een verstopt luchtfilter, een vervuild koelsysteem, versleten bougies of een ontsteking die niet op tijd staat, zorgen voor een hoger verbruik.
• Bijkomend voordeel: de kans op pech wordt meteen een stuk kleiner.

8: Pas je rijstijl aan

Als bestuurder kan je veel doen om brandstof te besparen. Door onderstaande punten toe te passen kun je volgens TU Delft tot 12 procent besparen op brandstof. 

  1. Ga voorzichtig met het gaspedaal om. Rustig rijden bespaart brandstof. De tijdwinst door harder te gaan rijden is miniem. Onder rustig rijden valt ook goed anticiperen. Kijk ver vooruit en laat tijdig het gas los.
  2. Moet je stoppen voor een verkeerslicht? Schakel dan zo laat mogelijk terug. Trek je weer op als het groen is, schakel dan zo snel mogelijk op. Meestal kun je al doorschakelen bij 2.000 toeren per minuut.
  3. Gebruik ook de hulpmiddelen die je auto biedt zoals de cruise control, de schakelindicator en de verbruiksmeter.
  4. Zet de motor af bij kortere stops. Zoals bij een openstaande brug, in de file etc. Start je weer, doe dit dan zonder gas te geven. Sommige auto’s doen dat automatisch met een start-stopsysteem.
  5. Houd je aan de snelheidslimieten. Hierdoor rijd je het zuinigst en voorkom je verkeersboetes.

9: Goed verzekerd of oververzekerd?

Een gloednieuwe auto verzeker je allrisk. Maar als diezelfde auto eenmaal een jaar of vier oud is, is het misschien goedkoper om hem WA-caso te verzekeren. Op een gegeven moment is zelfs een kale WA het slimst. Het ligt vooral aan de dagwaarde van je auto en of de auto al dan niet is afbetaald. Die dagwaarde verschilt per merk en type. In de ANWB Koerslijst kun je de dagwaarde van je auto vinden. Tel uit je winst.
Meer over ANWB Autoverzekering

10: Was je auto met de hand

Was de auto met de hand bij een wasplaats (plm 5 euro) i.p.v. dure wasprogramma van 12,50. Niet wassen bespaart natuurlijk nog meer – maar zorg dan wel dat nummerplaat en verlichting schoon zijn.
Meer over auto wassen