TOP10's zuinige auto's

TOP10's zuinige auto's

De ANWB zet zich in voor schonere auto's, want ook automobilisten kunnen iets doen voor een beter milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een zuinige auto. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee!

TOP10's zuinige auto's

Snel besparen met een zuinige auto

Om het kiezen van een nieuwe zuinige auto makkelijker te maken, stelt de ANWB in samenwerking met Natuur en Milieu geregeld TOP10's samen. Dat doen we voor drie categorieën auto's (klein, middelgroot en groot), met de zuinigste nieuwe benzine- en dieselauto's in elke categorie. Door een nieuwe meetmethode om vast te stellen hoeveel een auto aan brandstof verbruikt en hoeveel schadelijke stoffen hij uitstoot, is het echter momenteel niet mogelijk nieuwe Top 10’s Zuinige Auto te maken.

Nieuwe meetmethode brandstofverbruik: even geen Top 10’s

Sinds 1 september 2017 worden alle auto’s die nieuw op de Europese markt komen, getest volgens de nieuwe WLTP-testmethode. Deze methode vervangt de verouderde NEDC-methode. WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Hij is gebaseerd op realistisch rijomstandigheden en sluit beter aan bij prestaties op de weg. Maar de WLTP methode meet anders dan de NEDC-methode. Omdat sommige auto’s nog volgens de oude NEDC-methode zijn gemeten en andere al via de nieuwe WLTP-methode is het momenteel onmogelijk om zinvolle Top 10’s samen te stellen. Een onderlinge vergelijking tussen diverse auto’s is nu immers niet te maken.

Sinds 2016 gaan we niet langer uit van het door de fabrikant opgegeven verbruik, maar van het te verwachten praktijkverbruik. Onze indicatie van het praktijkverbruik is gebaseerd op een formule van TNO en Travelcard. Echter, die praktijkgegevens en formule hebben betrekking op NEDC-auto’s. Voor WLTP-auto’s zal niet alleen de fabrieksopgave anders zijn. Waarschijnlijk is ook het praktijkverbruik anders. Zeker is dat de afwijking tussen fabrieksopgave en het praktijkverbruik anders is. En juist die afwijking konden we met de formule berekenen. Voor WLTP auto’s kunnen we nu dus nog geen praktijkverbruik berekenen. Vanwege de geheel andere meetmethode kunnen de fabrieksgegevens van WLTP en NEDC niet vergeleken worden.

Top 10 Zuinige auto's - oktober 2017

Top10 zuinige auto's - Benzine

Top10 zuinige auto's - Benzine

Nummer 1 klein: Toyota Yaris Full Hybrid (foto)
Top 10 benzine klein

Nummer 1 middelgroot: Toyota Prius Hybrid
Top 10 benzine middelgroot

Nummer 1 Groot: Ford Mondeo
Top 10 benzine groot

Top10 zuinige auto's - Diesel

Top10 zuinige auto's - Diesel

Nummer 1 klein: DS DS3 | Peugeot 208 (foto)
Top 10 diesel klein

Nummer 1 middelgroot: Citroën C4 Cactus | Peugeot 308
Top 10 diesel middelgroot

Nummer 1 Groot: DS DS5
Top 10 diesel groot

Rijden op aardgas

Rijden op aardgas

Het aanbod auto's op CNG (aardgas / groengas) groeit. Daarmee wordt CNG een alternatief voor traditionele brandstoffen.

Top10 zuinige bestelauto's

Top10 zuinige bestelauto's

In navolging van de personenauto’s nu ook een Top 10 zuinige bestelwagens. Ook is er een overzicht van elektrische bestelauto's.

Brandstofkeuze en milieu

Een nieuwe auto moet schoon en zuinig zijn. Want lagere kosten én een beter milieu. Welke brandstof je kiest kan al veel verschil maken. Maar welke brandstof is nou ‘schoon’? De informatie daarover is vaak moeilijk te vinden, en soms zelfs tegenstrijdig. Natuur & Milieu heeft een factsheet opgesteld waarin je kunt zien wat de de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat (CO2).

Toelichting

De Top10 zuinige auto's is onderdeel van de HIER-campagne, waarin 40 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Kijk op www.hier.nu voor Top10's van andere energiezuinige apparaten.